Tovább drágul a liszt és a kenyér

Megosztás

Van ugyan elég hazai búza Magyarországon még úgy is, hogy az előző évi 5,3 millió tonnával szemben idén 3,7-3,8 millió tonna termett csak, hiszen Magyarország kb. 2,5 millió tonna körüli búzát vesz fel ebből, csakhogy az exportra ez kevés lesz. Az exportot amúgy is fékezi a tonnánként 140 ezer forint körüli ár, ami jóval magasabb a világpiacinál, írja a vg.hu, ráadásul most mindenki az olcsóbb ukrán búzát várja. Románia például már nem – oda hamar érkezett több határátkelőn is a gabona, és lejjebb is vitte az árakat.

Viszont mivel az árak ott lementek, így a magyarországi malmok versenyképtelenné váltak a román piacon, ami azért probléma, mert a román piac évente kb. 150 ezer tonna lisztet vett fel Magyarországról. Ha a déli államokban újraindul majd a piac és megjelennek az olasz importőrök, akkor még feljebb mehetnek az árak, mert a viszonylag közeli búzatermelő országokban is aszály pusztított. Viszont ha feljebb mennek az árak, akkor ez a hazai árakat is tovább emeli.

A malmok augusztusban emeltek egy nagyobbat, akkor a zsákos liszt 180 forint körüli kilogrammonkénti árát 220 forint köré emelték fel. Októberben újabb tízforintos emelés várható a költségnövekedés miatt, ami valószínűleg nem is az utolsó lesz ebben a búzaszezonban. Ha pedig a liszt ára emelkedik, akkor a kenyéré is.

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint egyébként meg kellene szüntetni az ársapkát, mert nincs rendben, hogy a kereskedő vigyen el minden terhet egyben.

Forrás: Telex.hu

Kapcsolódó cikkek