Még 60%-on sem állnak a gáztározók, mert a kormány későn kezdte feltölteni őket

Megosztás

A szokottnál sokkal gyorsabb ütemű volt az elmúlt hetekben a földgáz betárolása Magyarországon, ugyanis az előző tíz évben csak kétszer fordult elő, hogy a mostaninál is több gázt töltöttek a tárolókba nyáron.

Ennek ellenére a telítettség továbbra sem kiemelkedő, azt pedig nem könnyű megjósolni, mire lesz elegendő a tartalék, mert minden a téli szállításoktól függ – számolt be a G7.

A lap szerint június eleje és augusztus közepe között napi átlagban több mint 23 millió köbméter gáz került a magyar gáztárolókba, így összesen közel 1,8 milliárd köbméter tartalék gyűlt össze ebben az időszakban. Ez kifejezetten soknak számít. Ugyanis az elmúlt tíz évben csak 2017-ben és 2019-ben volt ennél is gyorsabb ütemű a betárolás, noha előfordult, hogy feleennyi gáz sem gyűlt össze a nyári hónapokban. Ami viszont most különösen érdekes, az az, hogy a jelenlegi töltöttség többéves összevetésben sem számít kiugrónak.

A G7 rámutatott: augusztus közepén 58 százalék körül jártunk, ami szinte pontosan megfelel a sokévi átlagnak, de az elmúlt négy évben mindig több gázunk volt az évnek ebben az időszakában. Mindennek az az oka, hogy idén nagyon későn kezdődött el a betárolás, és tavasz középre rendkívül alacsony szintre sikerült ledolgozni a tartalékokat. Ráadásul míg az elmúlt években már április közepén megindult a tartalékolás – így ettől kezdve növekedett a tárolókban lévő mennyiség –, erre ezúttal csak május elején került sor.

A G7 szerint az is furcsa ebben a helyzetben, hogy mindezt egy kifejezetten kedvező pozícióból sikerült elérni, hiszen tavaly ősszel jóval 80 százalék felett volt a tárolók telítettsége. Csak éppen 2021 novemberétől – vélhetően az árak rohamos emelkedése miatt – nagyon kevés (orosz) gáz érkezett az országba, így a folyamatos import helyett inkább a tartalékokat égettük. A különböző tárolókban amúgy elvileg közel 6,5 milliárd köbéter gázt lehet felhalmozni, ami a teljes éves magyar fogyasztás kétharmada, a lakossági felhasználást pedig majdnem két évig fedezné.

Csakhogy a teljes éves fogyasztás háromnegyede az október és április közötti időszakra esik.

A portál szerint, ha a jelenlegi tartalékkal vágnánk neki a télnek, és a tavalyi ütemben használnánk fel a készleteket, akkor nem lenne elég a betárolt gáz mennyisége, és már valamikor február végén, március elején kiürülnének a tárolók.

(hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek