“Az OMSZ azt szerette volna, ha csak pár órával később születik döntés a tűzijátékról, de a kormányoldaltól hiába kérték”

Megosztás

Végig érezték a meteorológiai szolgálat szakemberei, hogy necces a helyzet és hatalmas a bizonytalansági tényező. Ám a további néhány órás halasztásba nem ment bele Kovács Zoltán államtitkár és az Operatív Törzs. Így viszont csak jóval korábbi adatokkal tudott szolgálni az OMSZ, ahol még mindenki egyetértett abban, hogy nagy a valószínűsége a viharnak.

Újabb részleteket közölt a tűzijáték-halasztásról a G7, és a lap cikkében több forrás is beszélt az augusztus 20-ai döntéseket megelőző történésekről. A lap információi szerint a meglehetősen hektikus időjárás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) már pénteken jelezte, hogy azt szeretnék, ha a szombat délre tervezett döntést a tűzijáték megtartásáról elhalasztanák pár órával, például délután háromra.

A gond az volt, hogy délben 9 órával előre kellett volna megmondaniuk, hogy megérkezik-e estére a vihar Budapestre, de egyszerűen túl sok tényező befolyásolta aznap az időjárást. A nap folyamán az OMSZ a szokásos napi 2 helyett 3 szondát bocsájtott fel a magas légköri mérésekhez, de a középső, direkt a tűzijáték miatt beiktatott szonda eredményei sem voltak még meg délre.

Ezért az operatív törzs déli ülésére csak az éjszakai adatokkal tudtak menni, azt ugyanis hiába kérték, hogy kezdődjön pár órával később a találkozó a Kovács Zoltán vezette testületben.

A lap információi szerint ha lettek volna frissebb adataik, valószínűleg az említett 75-80 százalékos valószínűségnél kisebb esélyt adtak volna egy jelentős csapadékra a tűzijáték időpontjában. A lap forrásai ugyanakkor abban egyetértettek, hogy az akkor elérhető adatok alapján az OMSZ a legracionálisabb előrejelzést adta, és teljesen a szakmai protokoll szerint járt el, ahogy helyes döntést hozott az operatív törzs is a tűzijáték lefújásával. (via 444.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek