Kiderült, mely tantárgyaknál a legsúlyosabb a tanárhiány Magyarországon

Megosztás

Ráadásul a felvételizők számát elnézve a helyzet nem fog javulni a következő években sem.

A természettudományos tantárgyaknál és az informatikában van a legkevesebb tanár – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az Inforádiónak.

Horváth beszélt a pedagógusképzésben részt vevők alacsony számáról is: „Sajnos azt lehetett látni az idei felvételiknél is, hogy ezek a számok valószínűleg még aggasztóbbak lesznek” – mondta.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a kötelező tanítási órák száma elkezdett a maximális terhelés felé mozdulni, „ami az oktatás minősége szempontjából nem a legszerencsésebb”.

A problémát rövid távon enyhítheti az, hogy a nyugdíjba vonuló vagy már nyugdíjas tanároknak ebben az évben nem kell lemondaniuk a nyugdíjról, ha állami fenntartású intézményben közalkalmazottként vállalnak munkát. Ugyanakkor „nem feltétlenül” gondolja, hogy hosszú távon hatvanöt év feletti pedagógusokkal kellene megoldani az oktatást, bár „nyilván vannak olyanok, akikre nagyon jól lehet számítani akár részmunkaidőben, és akár azért is, hogy átadják tapasztalataikat a fiataloknak” – mondta.

Forrás: InfoRádió via 444.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek