Nem vártak sokáig – nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lesz a kínai akkumulátorgyár debreceni üzeme

Megosztás

Ezzel nagyjából az is eldőlt, hogy senkinek semmilyen beleszólása nem lesz, még a településvezetőknek és a lakosságnak sem, mi és hogyan épül, mi és hogyan működik ott. Ellenőrizni meg aztán végképp ne is álmodozzon senki. Természetesen azonnal megjelent a színen Mészáros Lőrinc cége is.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a CATL kínai akkugyártó debreceni akkumulátorgyárának kialakítását – derül ki abból a kormányrendeletből, amit csütörtök este tettek közzé a Magyar Közlönyben.

A Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) egy 100 gigawattóra (GWh) kapacitású akkumulátorgyár építésébe fektet be Debrecenben; ez lesz a cég második európai akkumulátorgyára a németországi üzem után.

A projekt a Déli Ipari Parkban valósul meg, mintegy 3 ezer milliárd forint értékben, de az infrastruktúra-fejlesztésbe a kormány is jelentős összeget invesztál: ez öt éven keresztül közel 88 milliárd forintot jelent, és már idén 6,8 milliárd forintot fordítanának erre a célra.

A kormányrendeletekből az is kiderül, hogy a 88 milliárd forintos költségvetési forrásból beruházásokat hajthat majd végre többek közt a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Opus Titász Zrt. is. Ez utóbbi konkrétan az elosztó hálózati fejlesztések megépítését végzi majd, 16, 68 milliárd forint értékben. (via Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek