Fogolycsere, Ukrajna újjáépítése – erről szólt Erdogan és Zelenszkij találkozója

Megosztás

A Lvivben tartott háromoldalú találkozón a török és az ukrán államfő mellett részt vett António Guterres ENSZ-főtitkár is.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön közölte, hogy ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijvel és António Guterres ENSZ-főtitkárral háromoldalú megbeszélésen megvitatta az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezésének lehetséges módjait – írja a Reuters.

Az ukrajnai Lvivben tartott találkozó után Erdogan elmondta, hogy megbeszélést folytattak arról, hogy az ENSZ által közvetített gabonaexport-megállapodás által teremtett pozitív légkört felhasználják a tartós béke megteremtéséhez. A török elnök közölte továbbá, hogy megvitatták a hadifoglyok kicserélésének lehetőségét Ukrajna és Oroszország között, és hogy később fel fogja vetni a kérdést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is. „Nagy jelentőséget tulajdonítunk ennek a kérdésnek” – mondta Erdogan. A török államfő azt is jelezte, hogy országa bár továbbra is keresi a megoldást a konfliktusra, alapvetően ukrán barátai mellett áll.

A hármas találkozón felmerült a Zaporizzsjai Atomerőmű ügye is, ezzel kapcsolatban Erdogan kifejtette, hogy aggódnak és nem akarnak egy újabb Csernobilt.

A török elnök lvivi látogatása arra is alkalmat nyújtott, hogy a két ország egy olyan megállapodást kössön, mely szerint Törökország vállalja a háború által lerombolt ukrán infrastruktúra újjáépítését.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek