Az LMP petíciót indít a repoharak megreformálásáért

Megosztás

Az elmúlt években szerte az országban elterjedtek az úgynevezett „repoharak” melyek arra lennének hivatottak, hogy mérsékeljék a fesztiválok és bulinegyedek műanyagszemét felhalmozását, hiszen ezek elviekben nem egyszer, hanem többször használatos termékek. Az ötlet maga jó volt, azonban az LMP rávilágított arra, hogy mi a probléma a megvalósításával.

Gál József a párt szóvivője szerint a jelenlegi repohár rendszer joggal háborít fel mindenkit, hiszen a mostani módszer egyértelműen a vendégek lehúzása, ezzel csak a vendéglátósok és a repoharakat forgalmazó cégek járnak jól. Ezeket a poharakat a fogyasztóknak meg kell vásárolniuk, régebben pedig ha visszavittük őket, akkor visszakaphattuk a pénzünket is. Ez azonban megváltozott, sok helyen nem pénzt, hanem tokent adnak, ami ráadásul nem is mindig kompatibilis egymással. Ez, Gál szerint azt eredményezi, hogy sokan vissza sem váltják a poharat, és ugyanúgy termelődik a műanyagszemét, mint korábban. Az eredeti cél az volt, hogy újrahasznosított és újra használható poharakat használjunk, és kevesebb műanyagszemetet termeljünk. Ennek épp az ellenkezője történik.

Szabolcs Dorottya, az LMP ifjúsági szervezetének alelnöke elmondta, hogy petíciót indítanak, hogy a vendéglátósok kötelesek legyenek a pénzt visszaadni a zseton helyett, ezzel is arra ösztönözve az embereket, hogy vigyék vissza a poharaikat. Az ügyet, már ezernél is több ember támogatta az aláírásával, tudtuk meg az LMP fiatal politikusától, aki arra kér mindenkit, hogy szintén írja alá a petíciót, hogy megakadályozzák ezt a zöldre festett pénzlenyúlást.

Kapcsolódó cikkek