Negatívra rontotta Magyarország kilátásait egy hitelminősítő

Megosztás

Megerősítette az eddigi BBB osztályzatát a Standard & Poor’s a magyar adósbesorolásra, viszont a stabil kilátást negatívra rontotta a hitelminősítő, írja a portfolio.hu. Ez pedig akár egy jövőbeli esetleges leminősítés lehetőségére utal, illetve felhívja a figyelmet a kockázatokra.

A péntek éjjel megjelent elemzés szerint a kockázatok közé tartozik az uniós források elvesztésének esélye, az orosz gázszállítmányok csökkenése, melyek ronthatják a magyar gazdaság növekedési kilátásait, és veszélyeztethetik a koronavírus-járvány utáni költségvetési konszolidációt. Emellett a bér- és árinfláció, a volatilis forintárfolyam és a finanszírozási költségek várható emelkedése is csökkentik a kormányzat mozgásterét.

A hitelminősítő elemzése szerint legalább egy a háromhoz az esélye, hogy két éven belül le fogják minősíteni Magyarországot, amennyiben a magyar növekedési vagy költségvetési kép érdemben lesz az általuk felvázolt forgatókönyvnél. Az S&P idén 5,1, jövőre azonban már csak 2,3 százalékos GPD-növekedéssel számol, és 2025-re is csak 3 százalékos évi bővülést becsülnek. Elemzésük szerint nem fog összejönni a kormány jövő évi hiánycélja, idén 4,9, míg jövőre 3,8 százalékos lehet a GDP-arányos költségvetési hiány. Épp ezért arra számítanak a londoni elemzőintézetben, hogy lassan fog majd csak mérséklődni az államadósság.

A portfolio.hu beszámolója szerint az S&P a külső kockázatok között kiemeli, hogy a legtöbb kelet-európai ország erősen kitett a jelenlegi energiapiaci fejleményeknek, azonban Magyarország függősége még ezen belül is a legnagyobbak között van az orosz olajtól és gáztól, illetve magas a magyar ipar energiaigénye, ami szintén gondot jelenthet.

A hitelminősítő további kockázatként értékeli a magyar kormány és az Európai Bizottság politikai vitáit, ugyanakkor arra számítanak továbbra is, hogy fog uniós forrás érkezni az országba, azaz lesz megállapodás a felek között.

Forrás: 444.hu, Portfolio.hu

Related posts