Müller Cecília figyelmeztet: régi-új járvány terjed hazánkban, a fertőző májgyulladás

Megosztás

Nem győzzük kapkodni a fejünket 2020 óta, hogy éppen milyen járvány milyen hulláma található meg hazánkban. Koronavírus sokadik, majomhimlő, most pedig szinte a semmiből előjön a fertőző májgyulladás, jelentős esetemelkedéssel. Honnan hirtelen ez a rengeteg járvány?

Fertőző májgyulladás (Hepatitis A) járványra figyelmezteti a fővárosi egészségügyi szolgáltatókat Müller Cecília országos tisztifőorvos egy körlevélben – írja a NépszavaAz országos tisztifőorvos azt kérte, hogy az orvosok tájékoztassák a pácienseiket a vírus terjedési módjáról, a megelőzés lehetőségeiről.

A lap szerint Magyarországon a fertőző májgyulladásos megbetegedések száma 2016 és 2020 között folyamatosan csökkent, tavaly összesen csak 75 fertőzöttet regisztráltak, idén július végéig viszont már 346 megbetegedés történt.

Azért van ekkora emelkedés, mert a vírusnak egy új törzse jelent meg Magyarországon, elsősorban Budapesten.

A fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül és piszkos kézzel, vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal a szájon át kerül a szervezetbe – mondta Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője.

A vírus lappangási ideje 15-30 nap is lehet, néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezután jön a hányás, a has jobb felső részén megjelenő fájdalom vagy érzékenység, a sötét színű vizelet, a világos színű széklet, a sárgaság vagy a szem besárgulása.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek