Az adófizetőknek 57 millióba kerülhetett Orbán amerikai útja

Megosztás

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég az Egyesült Államokban járt, ahol a CPAC konferencián szólalt fel. Az Átlátszó most arról ír, hogy a kormányfőt és kíséretét a Magyar Honvédség 607-es lajstromjelű, Dassault Falcon 7X típusú repülője vitte Amerikába, és hozta onnan haza. A lap szerint a luxuskategóriájú gép üzemeltetési költsége rendkívül magas, óránként közel 3 millió forint.

Így a mintegy 20 órás Budapest – New York – Dallas – Budapest út nagyjából 57 millió forint közpénzbe kerülhetett, amit a magyar költségvetés állt.

A repülési adatok szerint a gép augusztus első napján New Yorkba ment, Orbán Viktor másnap Donald Trumppal találkozott a közeli Bedminsterben, aki azóta egyébként FBI vizsgálat alatt áll, majd onnan augusztus 3-án repült át Dallasba (ahol a magyar miniszterelnök augusztus 4-én lépett színpadra), és augusztus 5-én ért vissza Budapestre. A gép így nagyjából 20 órát tartózkodott a levegőben az Átlátszó szerint.

A Dassault Falcon 7X a maga kategóriájában az egyik legdrágább repülőgép, mind a beszerzési ára, mind az üzemeltetése szempontjából. Átlagára kb. 35 millió USD, azaz 14 milliárd forint. A gép bérlésének költsége egy egyszerű Google-kereséssel is lekérhető. Eszerint egy Dassault Falcon 7X-et nagyjából 11 400 dolláros óránkénti áron lehet kérni, pilótával, kerozinnal együtt.

A dallasi konferencia után Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a hvg.hu-nak azt írta, a magyar állam nem fizetett azért, hogy Orbán Viktor beszédet mondjon a CPAC-en.

Forrás: HVG.hu, Atlatszo.hu

Kapcsolódó cikkek