A miskolctapolcai csónakázó tó is a folyamatos kiszáradás jeleit mutatja

Megosztás

Egész Európa az elmúlt évek legsúlyosabb aszályát éli meg idén, a Kárpát-medence, valamint annak keleti része pedig különösen érintett. Miskolcnál sem jobb a helyzet és ezt az egyébként a város egyik ékességének számító csónakázó tó is megsínylette.

Ami most a csónakázó tónál van, az maga a borzalom. A csapadékhiány a tavat is sújtotta. A vízszint jelentősen leapadt. A tó közepén lévő szökőkút nem működik. Az eredetileg a víz alá merülő szerkezete magasan kiáll, a rozsdás, lerakódásokkal teli csövek látványa elriasztó. Csak a vadkacsák találják méltónak, hogy megpihenjenek rajta – írja a Boon

Az iszapos, poshadt állóvíz egyre inkább nem tekinthető az élőlények otthonának, ha csak nem az alacsonyabb rendűek közé tartoznak. Hattyút már egyet sem lehet a környéken látni. A vadkacsák még elvannak az egyre kisebb vízterületen. A teknősök is inkább a szárazföldet választják. Halat, egyetlenegyet sem lehet látni a zavaros vízben. 

Ha sokáig fennáll ez az állapot, jóvátehetetlen helyzet alakulhat ki a miskolctapolcai csónakázó tónál. 

Úgyhogy valóban hatalmas szükség lenne már tartós, igazi áztató csapadékra, de belátható időn belül sajnos továbbra sem látszik ilyen az előrejelzésekben.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek