Kordonszalag – nem csak a helyszínelők használják ám!

Megosztás

Mikor azt hallod, hogy kordon, akkor valószínűleg egy olyan terület képe sejlik fel benned azonnal, ahová valami miatt csak meghatározott jogosítványokkal rendelkezők léphetnek be.

Ez a helyzet sokunk számára – szerencsére – csak a bűnügyi filmekből ismerős, amikor is a bűntény helyszínét kerítik el valamilyen jól látható jelöléssel. De a kordonszalaggal megjelölt leválasztott terület nem csupán valami ijesztő ok miatt lehet lezárva, hanem egyéb okok is előidézhetik ennek szükségességét. Nem kell azonnal a legvadabb históriákra gondolni, hiszen lehet, hogy csak a mi testi épségünk miatt kerítettek el egy építési területet.

Ez a kordonszalag nem ehető

A cadmas.hu-nál jó minőségű LDPE kordonszalagokat vásárolhatsz, érdemes körülnézni a kínálatban. Maga a kordon egyébként francia eredetű szó, és az elsődleges jelentése szalag. Ha ismerősen cseng számodra, akkor talán egy nagyon finom étel miatt lehet ez. A sajttal-sonkával töltött borjúhús, azaz a cordon bleu nevű remek fogás számos jó étterem étlapján megtalálható, kék szalag kifejezéssel szokták fordítani.

Egy terület lezárására is lehet persze kék színű kordonszalagot használni. A rendőrségi kordonszalagok nálunk fehér alapon kék szöveggel ellátottak. Lehet, hogy valaki arrafelé is szereti a cordon bleu-t?

Feszítsd ki, hogy ne te feszülj egy büntetés miatt!

A kordonnak egyébként van még több – átvitt – jelentése is: sorfal, ideiglenes kerítés vagy kifeszített szalag, kötél. Amikor nagyon jól megy az építőipari vállalkozásoknak, és egymást érik a kisebb-nagyobb beruházások és fejlesztések, bizony nagyon jó hasznát lehet venni a kordonszalagoknak. Nem árt világosan elkeríteni azt a területet, ami a civilek számára nem biztonságos. Lehet ott egyenetlen vagy megsérült burkolat, kátyú vagy kisebb-nagyobb egyéb sérülés, amit mindenképpen jobb elkerülni. Sok esetben ez jogszabályi előírás is, amelynek betartását előszeretettel ellenőrzik ám a hatóságok, és a megszegését pedig szigorúan büntethetik.

Jobb tehát szabálykövetőnek maradni és kifeszíteni azt a bizonyos kordonszalagot. Sokkal olcsóbb, mint az elemekből összeállítható kordonkerítés: kis helyen elfér, egyszerű szállítani és dolgozni vele.

Azonnali jelzés

Nagyon sok alkalommal a cadmas.hu által is forgalmazott piros-fehér vagy fekete-sárga keresztben futó csikózással ellátott kordonszalagot használják az elkerítendő területek megjelölésére. Igazán figyelemfelkeltő színösszeállításuk miatt ezek azonnali jelzést küldenek az arra járóknak, hogy ne a megszokások szerint közlekedjenek az adott szakaszon. Rendezvények, filmforgatások miatt parkolási korlátozások lépnek gyakran életbe. Ilyen esetekben is remek szolgálatot tesznek a kordonszalagok, mert jól láthatóan jelzik, hová nem szabad parkolni. A távozóknak pedig könnyű utat nyitni a szalag felemelésével. A kordonszalag figyelmeztet és óv a veszélyektől.

Kapcsolódó cikkek