Schmuck Erzsébet: Orbán valószínűleg hiányzott az iskolából, mikor az erdőkről tanítottak

Megosztás

Schmuck Erzsébet, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának női társelnöke, valamint Gál József a párt szóvivője tartott ma sajtótájékoztatót a Parlament előtt. A kormány múlthéten módosította a fakivágás, fakitermelés szabályait, a tűzifa igények biztosítása érdekében. 

Schmuck szerint ez a rendelet felold mindenféle szabályozást, ennek értelmében tarra lehet vágni erdőket, még a természetvédelmi területeken is. Nem számít az, hogy egy-egy erdő tájhonos fafajokból áll, nem számít az, hogy elérte a vágási életkort az az erdőrészlet, ki lehet őket vágni az új rendelet értelmében, mondta el a párt társelnöke. Európán belül nincs még egy kormány, amely a klíma- és vízválság korában erdőirtásokba kezd, holott ez nem oldja meg az energiaválságot, csak még inkább kiszolgáltatottabbá teszi hazánkat, a globális klímaváltozás súlyos következményeinek, tette hozzá Schmuck. Ráadásul azt is elmondta az LMP társelnöke, hogy ha ősszel kivágnak fákat, azokkal nem lehet tüzelni, hiszen ezeknek a fáknak nagyon magas a víztartalma, ami negatívan befolyásolja az égést. A zöldek az alkotmánybírósághoz fordultak, és azt kérték, hogy semmisítsék meg a fák kivágásáról szóló rendeletet. 

Schmuck szerint Orbán valószínűleg hiányzott az iskolából, amikor az erdők szerepéről kellett tanulni, amikor meg kellett volna tanulnia, hogy ez milyen fontos szerepet játszik az életünkben. Ha ezt a hiányt Orbán pótolta volna, akkor biztosan nem fogadta volna el a kormány, ezt a sorsrontó rendeletet. Az erdőknek nem csak materiális, hanem immateriális haszna is van: az erdők oxigént termelnek, fontos szerepük van a hőszabályozásban, gondoljunk csak arra, hogy mennyivel elviselhetőbb a nyári kánikula egy fás területen. – mondta az LMP társelnöke. 

Az erdőknek nagyon fontos szerepe van az éghajlatváltozás elleni harcban, ha Magyarország most kivágja az erdőit, akkor nemhogy 2050-re, de az évszázad végére sem fogjuk tudni elérni, hogy klímasemlegesek legyünk, hiszen az erdők elnyelik a széndioxidot, ráadásul a vízvisszatartásban is nélkülözhetetlen a szerepük. Schmuck szerint az aszályhelyzet így is válságos, de ha a kormány tovább ront a helyzeten, úgy Magyarország el fog sivatagosodni.

Gál József a párt szóvivője azt üzente a kormánynak a párt nevében, hogy el a kezekkel a magyar erdőktől. De ugyanezt üzenik azok is, – mind a huszonötezren – akik aláírták a párt erről szóló petícióját, hogy a kormány vonja vissza ezt a rendeletet. Az LMP szerint a legfontosabb, hogy mindenkinek legyen fűtött otthona a télre azonban a kormány elhibázott energiapolitikája vezetett oda, hogy most ilyen kapkodásra van szükség. Szerinte a kormány semmit sem tett azért, hogy a magyar embereknek kevesebb energiára legyen szükségük, ha leszigetelték volna az épületeket, és nem tiltotta volna be a szélerőműveket, akkor most sokkal jobb és kezelhetőbb lenne a helyzet. 

Az LMP az összes parlamenti pártot felkeresi, hogy csatlakozzanak a jövővédő alkotmánybírósági beadványukhoz, és támogassák azt, hogy ez a rendelet legyen visszavonva. A párt az ügy érdekében petíciót is indított, amit már huszonötezren írtak alá, a magyar erdők védelmében. 

A petíciót ide kattintva ön is aláírhatja.

Kapcsolódó cikkek