Jövőre akár már szimulátor segítségével is lehet jogosítványt szerezni

Megosztás

A jövőben az autóvezetés gyakorlásának lesz egy más módja is: egy augusztus 1-jén megjelent rendelet szerint jövőre már szimulátoron is meg lehet szerezni a jogosítványt. Az ATV Híradónak nyilatkozó autósoktató, Köves Szilárd szerint ennek előnye, hogy a tanuló súlyos következmény nélkül hozhat hibás döntést, amiből tanulni tud. Ugyanakkor, mint fogalmazott, soha nem lesz olyan program, ami a valós közlekedők valós reakcióit fogja megmutatni, ezt csak megközelíteni lehet.

„Egy igazi szimulátor, ami fizikai érzeteket is kelt, tehát mozog is, azért az nem két forintba kerül, alsó hangon 8-10 millió forintra taksálok én nagyságrendileg egy ilyen szimulátort, és ha valaki ebbe beruház, az nyilván vissza akarja keresni az árát” –  tette hozzá Köves Szilárd.

Nem ez az egyetlen változás: a jövőben az oktatóknak legkésőbb százhúsz perccel az óra előtt azt is rögzíteniük kell, hogy melyik tanuló mikor és hol hajt ki a forgalomba, illetve mikor fejezi be a vezetést. Emellett a vizsgát megelőző hat órában a tanuló már nem vezethet.

Böröcz Mátyás szerint egyébként szimulátor helyett jobb lett volna, ha a rutinvizsgát hozzák vissza a B kategóriás jogosítvány esetében.

Forrás és további részletek: atv.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek