Könnyített a fakitermelés szabályain a kormány

Megosztás

A cél ezzel, hogy biztosítsák a tűzifát.

„A veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról” címmel jelent meg egy új, Orbán Viktor miniszterelnök által szignózott kormányrendelet a legfrissebb Magyar Közlönyben – írja a HVG. A rendelet azt mondja ki, hogy „a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni”.

Ez bővebben azt jelenti, hogy védett természeti területen

  • idegenhonos fafajokból álló állomány kitermelése után az erdő felújításakor – a természet védelméről szóló törvényben foglaltaktól eltérően – nem szükséges fafajcserés szerkezetváltást végezni, és az erdőfelújítás, fogalmaznak, „természetes úton is elvégezhető.”
  • Az őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényben foglalt korlátozásoktól immár mentesen végezhető.
  • A törvény mellékletében felsorolt állami erdészeti társaságok által az erdőgazdálkodáshoz szükséges és földmunkával járó közelítőnyom-hálózat pedig hatósági engedély nélkül alakítható ki.
  • A rendeletben többször is szóba kerül, hogy egy velünk szomszédos országban, vagyis Ukrajnában fegyveres konfliktus áll fenn, és hogy a humanitárius katasztrófának Magyarországon is vannak következményei, amiket el kell hárítani.

via hvg.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek