“El a kezekkel a magyar erdőktől” néven indított petíciót az LMP

Megosztás

Ez a válsághelyzet nem véletlenül alakult ki, hanem ez az Orbán-kormány 12 évének az elégtelen bizonyítványa

– vázolta fel a valós helyzetet Tetlák Örs, az LMP elnökségének tagja mai sajtótájékoztatóján.

Már 2010-ben is rég nyilvánvaló volt, hogy a klímaváltozás fel fog gyorsulni. Lehetett tudni, hogy nem szabad kiszolgáltatni Magyarország energiafüggőségét Oroszországnak. Hogy a fosszilis helyett a megújuló energiaforrásokra kell építeni. Hogy az alacsonyabb jövedelmű családok önhibájukon kívül több energiát fogyasztanak. Hogy a valódi és tartós rezsicsökkentést az épületek szigetelésével lehet elérni

– mondta a politikus.

Szerinte 2010 óta semmi nem valósult meg a szükséges stratégiai lépésekből, Orbán és kormánya még a mostani válságban sem képes korrigálni. Tetlák szerint kapkodnak, ostobaságokat beszélnek, fatüzeléssel fűtött iskolákkal és nagy hirtelen tűzifának kivágott erdőkkel rémisztgetik az ország polgárait. Amikor a világon mindenki ültet és óvná az erdőket, a kormány a természetvédelem szempontjait lábbal tiporva könnyíti a kivágásokat, sok esetben az újratelepítés mellőzésével.

Minden egyes nap, amivel halogatjuk a zöld átállást, az ország jövőjét veszélyezteti. Az LMP ezért petíciót indít, amivel a zöldfordulat első öt lépését lehet támogatni.

– jelentette be Tetlák.

Azonnali hatállyal fel kell mondani a soha meg nem térülő, titkos orosz hitelből, orosz technológiával tervezett Paks 2 projektet! El kell törölni minden értelmetlen, a megújuló energiaforrások telepítésére vonatkozó tiltó rendelkezést! Azonnali 300 milliárdos szociális alapú épületszigetelési programot kell indítani. Nyújtson érdemi támogatást a kormány ahhoz, hogy a családok megújuló energia telepítésével tudják csökkenteni a rezsiköltségeiket. Ne húzza tovább a kormány az országosan érvényes, havi 5 ezer forintba kerülő, majd minden tömegközlekedési eszközre érvényes klímabérlet bevezetését.

– foglalta össze a petíció követeléseit az ellenzéki politikus.

Kapcsolódó cikkek