Elhunyt Török Pál, Miskolc díszpolgára

Megosztás

A kiváló idegsebészt 97 éves korában érte a halál. Külön érdekesség, hogy közel 90 éves koráig aktívan dolgozott.

97 éves korában, július 23-án elhunyt Török Pál idegsebész, Miskolc díszpolgára, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház idegsebészetének alapítója. 

Kisgyermekként, tíz évesen hagyta el az egész életében rajongva imádott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kömörőt, hogy a debreceni református kollégium lakója legyen. A nyári és téli szüneteket azonban továbbra is otthon töltötte, szeretettel dolgozott kaszával-kapával a kézben a mezőkön, földeken, a természet szeretete pedig később, már felnőttként, az Avas oldalában álló házának kertjében is megmutatkozott – írja a Minap.hu.

Korán bizonyságát adta kivételes intellektusának, már debreceni diákként számtanra oktatta magántanítványait. A debreceni évek meghatározók voltak életében és karrierjében egyaránt. 1950. nyarán doktorált, szakmai tudásának alapjait a híres Sántha klinikán sajátította el. Orvosi hivatását egész későbbi pályája során aszerint a magas erkölcsi értékrend szerint gyakorolta, amit tanítómesterétől látott, tanult, és ezt adta örökül később saját tanítványainak is.

Tizenhat évnyi debreceni szolgálat után elfogadta a miskolci invitálást, hogy megalapítsa a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház idegsebészeti osztályát. 1964-től dolgozott a kórházban, huszonöt évig vezetve az általa kialakított osztályt, munkásságát Miskolc városa 2005-ben díszpolgári címmel ismerte el.

Szakmai és emberi nagyságát kiválóan példázza, hogy még életében emléktáblát állítottak neki a megyei kórházban. Itteni munkájától egy bravúros, nyolcórás kisagy-hídszögleti hallóidegdaganat-műtéttel búcsúzott, de a szakmát nem hagyta el, 90 éves kora előtt két hónappal még rendelt Szikszón. Dr. Török Pált augusztus 9-én délután három órakor kísérik utolsó útjára a debreceni köztemetőben.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek