Idén július 28-án jött el a globális túlfogyasztás napja

Megosztás

Idén július 28-án jött el a globális túlfogyasztás napja, egy nappal korábban, mint tavaly, és 148 nappal korábban, mint 1970-ben. Fogyasztásunk visszafogása most az energiavészhelyzet, a rezsiemelés és az infláció miatt is fontosabbá vált. Ez azt is jelenti, hogy a mai naptól kezdve már utódaink kárára hasznosítjuk a Föld erőforrásait az év hátralévő részében.

Mint már évek óta, ismét korábbra tolódott az a nap, amikor elfogyasztottuk azt a mennyiségű erőforrást, amelyet a Föld egy év alatt újra képes termelni, illetve elnyelni – figyelmeztetett a WWF. Ettől a naptól kezdve már utódjaink kontójára fogyasztunk. Ez a nap tavaly július 29-re 2020-ban a koronavírus miatti korlátozások nyomán augusztus 22-re (de ez kivétel volt, előtte megint csak július 29-re), de 1970-ben még csak december 23-ra esett.

Ezek azonban csak a globális adatok, ha csak Magyarországot nézzük, ennél is kedvezőtlenebb a helyzet: a Global Footprint Network adatai alapján, ha a Földön mindenki úgy élne, mint egy átlagmagyar, akkor idén már május 30-án elértük volna a túlfogyasztás napját. A leggyorsabban egyébként a katari életforma apasztja az erőforrásokat: ebben az esetben már február 10-én, a leginkább fenntarthatóan pedig – legalábbis azok közül az országok közül, ahol elérhetőek az erre vonatkozó adatok – a beniniek élnek: az ő életformájukkal december 26-án jönne el a túlfogyasztás napja a Földön.

A WWF szerint a hatalmas infláció, az energia-vészhelyzet és a rezsicsökkentés korlátozása miatt a legtöbben arra kényszerülnek, hogy visszafogják fogyasztásukat, vagyis mindezzel együtt az eddigieknél is fontosabbá vált a fenntartható életmód. A környezetvédők emlékeztetnek, “bár ezen a téren a döntéshozóké – a kormányoké és vállalatoké – a legnagyobb felelősség, tudatos döntésekkel magánszemélyként is sokat tehetünk azért, hogy az ember és a természet harmóniában élhessen egymással, miközben a saját életünket is jobbá tesszük”.

Ehhez egy mindenki által használható alkalmazást is fejlesztettek, de közleményükben tippeket is adnak:

  • kerüljük a repülést,
  • preferáljuk a tömegközlekedést,
  • csökkentsük vízfogyasztásunkat, ha tehetjük, igyekezzünk megtartani a csapadékvizet,
  • mérsékeljük húsfogyasztásunkat,
  • ételeinkhez lehetőleg helyi, szezonális, kistermelőtől származó alapanyagot válasszunk,
  • csökkentsük élelmiszer-pazarlásunkat: annyit vegyünk és készítsünk el, amennyit el is fogyasztunk, vagy tároljuk hagyományos tartósító módszerekkel.

Forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek