Az LMP ajánlata: Paks2 helyett szél- és napenergia, épületszigetelés és olcsó klímabérlet

Megosztás

Az elmúlt héten Orbán Viktor olyan beszédeket mondott és olyan intézkedéseket hozott, amivel beismerte, hogy bűnös módon elvesztegette az elmúlt 12 évet. Erről Bakos Bernadett, az LMP képviselője beszélt mai sajtótájékoztatóján, majd hozzátette, hogy a kormány nem készítette fel Magyarországot a mostani válságokra, ahogy a jó megoldásokkal is adós.

Az LMP 5 javaslattal állt elő, ami megnyugtatóan oldaná meg a jelenlegi energiaválságot. Azonnali hatállyal fel kell mondani a soha meg nem térülő, titkos orosz hitelből, orosz technológiával tervezett Paks 2 projektet. A felszabaduló összegeket a megújuló energiaforrásokra kell fordítani. Fel kell oldani minden értelmetlen, megújuló energia telepítésére vonatkozó korlátozást. Azonnali 300 milliárdos szociális alapú épületszigetelési programot kell indítani. 12 éve a kormány semmit sem tett azért, hogy a rossz energetikai minőségű épületállományt felújítsák. Új nyílászárókkal, fűtési rendszerekkel kevesebb energiát használunk, ezáltal csökkentve az energiafüggőségünket. Szintén fontos lépés, hogy nyújtson támogatást a kormány ahhoz, hogy a családok megújuló energia telepítésével tudják csökkenteni a rezsiköltségeiket. Végezetül ne húzza tovább a kormány az országosan érvényes, havi 5 ezer forintba kerülő, majd minden tömegközlekedési eszközre érvényes klímabérlet bevezetését. Az ezzel járó plusz költségeket a központi költségvetésből szükséges finanszírozni, ne terhelje át a már amúgy is kivéreztetett önkormányzatokra.

A politikus állítása szerint különösen fontos bevezetni ezeket az intézkedéseket, hiszen nem csak energia-, de klímaválság is van. Idén július 28-ára esik a túlfogyasztás napja, vagyis az a nap, amikorra elhasználtuk azt a fogyasztási szintet, amit a Föld képes újratermelni. Mától tehát a saját gyerekeink elől használjuk el az energiát. Nincs hova hátrálni, mielőbb zöld fordulatra van szükség.

Kapcsolódó cikkek