Így zajlott a miskolci Pont Ott Parti

Megosztás

Sok más nagyvároshoz hasonlóan, tegnap Miskolcon is pontváró Pont Ott Partit tartottak. A rendezvénynek ezúttal nem a Szinvaterasz, hanem a Miskolci Egyetem adott otthont.

AK26 koncert

A feszülten várakozó diákokat színes programok szórakoztatták. Voltak koncertek, különböző sportprogramok, óriás társasjátékok, illetve a nagy népszerűségnek örvendő sörpong is. Az eseményen a diákok a megismerhették az egyetem különböző karait, az erasmus program nyújtotta lehetőségeket és a MIDÖK is képviseltette magát. A pontváró partin gondoltak azokra is, akiknek csalódással ért véget az este, pszichológusok segítettek feldolgozni a sikertelen felvételi kudarcát a diákoknak.

A rendezvényre kilátogató felvételizőket kérdeztünk arról, hogy mire számítanak, sikeres felvételi esetén, hogyan képzelik el a jövőjüket.

Norbert elmondta stábunknak, hogy a jogász képzésre jelentkezett, optimistán várja a ponthatárokat, hiszen jól sikerült az érettségije, magas pontszámot ért el. Az egyetemi évekkel kapcsolatban azonban már nem volt ennyire optimista. Ugyan nagyon várja, hogy a Miskolci Egyetemen tanulhasson, de aggódik is. Nem tudja, hogy a nehéznek ígérkező képzés mellett, hogyan lesz ideje dolgozni, ha pedig nem dolgozik, akkor úgy számol, hogy nem tudja majd fizetni az albérletet és az egyéb megélhetési költségeket. “Különösen nehéz a mostani helyzetben. Az albérletárak nagyon magasak, a diákmunkák jellemzően nem fizetnek jól és az utóbbi időben rettenetesen elszálltak az élelmiszerárak is.” – mondta el hírportálunknak.

Fruzsina is bizakodóan várta a ponthatárok kihirdetését, ő a ELTE Gazdaságtudományi karára jelentkezett. Már évek óta tudta, hogy középiskolai tanulmányait követően mivel szeretne foglalkozni. Fruzsina is arról számolt be nekünk, hogy nagyon várja már az egyetemi éveket, az új barátságokat és azt is, hogy végre azt tanulhatja majd, amit igazán szeretne, de ő is aggódik amiatt, hogy Budapesten hogyan fog tudni megélni. ” Szerencsésnek mondhatom magam, mert a szüleim segítenek és támogatnak. Most úgy néz ki, hogy két barátnőmmel együtt fogunk bérelni egy albérletet, ha mindannyiunkat felvesznek. Azért jó lenne, ha magamat tudnám ellátni és nem a szüleimet terhelném, de őszintén szólva nem igazán látom megoldhatónak. Nem is tudom, hogyan tud továbbtanulni az, akinek nem tehetősek a szülei.

Ádám a Miskolci Egyetem egyik mérnöki szakára jelentkezett. Meglehetősen izgul, mert mint mondta, nem sikerült úgy az érettségi, ahogy szerette volna, de azért bízik benne, hogy ez is elég lesz a sikeres felvételihez. Lapunknak azt mondta, akkor sem aggódik, ha most nem sikerül. Akkor a kimaradó egy évben nyelveket tanul és dolgozni fog, hogy kicsit félre tudjon tenni. Kérdeztük Ádámot is arról, hogy aggódik-e amiatt, hogy egyetemistaként majd hogyan fog megélni. “Igazából annyira nem aggódom, szüleimmel élek Miskolcon, szóval lakásra és ételre nem kell költenem, így a költségeim nem fognak lényegesen változni. Inkább amiatt aggódok, hogy valaha el tudok-e majd költözni, elnézve a lakások árát, egyetem után nagyjából 10 évig kellene dolgoznom és a teljes várható fizetésem félretennem ahhoz, hogy tudjak venni egy lakást. Persze ha vállalnék 3 gyereket, akkor megoldható lenne, de egyelőre párom sincs és gyereket sem szeretnék, így meg gyakorlatilag lehetetlen.

A ponthatárok kihirdetését követően a többségen megkönnyebbülés és felszabadult öröm látszódott. Ezután kezdődhetett csak igazán a szórakozás és az elmúlt időszak stresszének levezetése. Azoknak sem kell elkeseredni, akiknek most nem sikerült a felvételi. A pótfelvételi során újra próbálkozhatnak, illetve, ha az sem jön össze, az sem a világ vége, ha kimarad egy év. Adott esetben hasznos is lehet, sok tapasztalatot lehet gyűjteni, kiváló időszak saját magunk és saját céljaink megismerésére, valamint nyelvtanulásra, külföldi munkavállalásra is ideális. Ezek a tapasztalatok később nagy előnyt jelenthetnek.

Ezúton is gratulálunk minden felvételizőnek!

Kapcsolódó cikkek