A tegnapi törvénydömpingben simán elvettek a fővárostól több fontos közteret és fideszes vezetésnek adták

Megosztás

Az elmúlt közel három évben Karácsony Gergely és a budapestiek is rájöhettek, hogy a Fidesz bármikor bármit megtehet. Tegnap futószalagon szavaztak meg új törvényeket, az egyikben elvettek a fővárosi irányítás alól számos fontos közteret, majd azonnal át is adták a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzatnak. Az einstandolás miatt jogi lépések várhatók.

Igaz, még ha célt is érne az Alkotmánybíróságon Karácsony Gergelyék hivatalos tiltakozása, nem úgy tűnik, hogy túl sok esély lenne hosszú távon. Ha ugyanis kiderülne, hogy Alaptörvénybe ütközőt tett a Fidesz-kormány a szavazásnál, gyorsan, két nap alatt összedobnának egy új módosítást Orbánék és egy hét múlva már nem ütközne az Alaptörvénybe, hiszen eddig is úgy módosítgatták, ahogy nekik tetszett. Kétharmaddal bármikor bármit.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Fővárosi Önkormányzat a tőle elvett terek ügyében az önkormányzati autonómia semmibevétele miatt, illetve a bíróságon pert indít a tulajdonelvonásért az Alaptörvény szerint járó kártalanítás érdekében – jelentette be a főpolgármester a közösségi oldalán.

Karácsony Gergely azt írta: „Miközben a kormány Brüsszelben éppen Magyarország jogállami működését bizonygatja, itthon pont az ellenkezőjét teszi. A kormánytöbbség ma pofátlanul, kártalanítás nélkül einstandolt négy fővárosi tulajdonú közterületet, köztük a Vörösmarty és a Széchenyi István teret, majd azon nyomban át is adta azokat a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzatnak”.

A városvezető emlékeztetett: „a döntéssel szemben előzetesen mind a Pénzügyminisztérium, mind az Igazságügyi Minisztérium, mind a Belügyminisztérium masszív alkotmányossági aggályokat fogalmazott meg, eredménytelenül”.

Azt is írta, hogy csak találgatni tudnak, miért volt ilyen fontos a kormányzatnak ez a döntés – a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt akarják-e NER-esíteni, esetleg Tiborcz István Széchenyi téri szállodaprojektjét egyengetni – amellyel sikerült „a közvagyon feléléséről messze földön híres kerületnek adta hűbérbe a budapestiek vagyonát”. (via Hvg)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek