Nem meglepő: Novák Katalin aláírta a Fidesz új KATA-törvényét, nincs visszaút

Megosztás

Akik kinevezésekor kritizálták a nemrég még keményen fideszes politikust, éppen ezt fogalmazták meg, hogy Áderhez hasonlóan pártkatona, tehát mindig mindent alá fog írni, ahogy elődje is tette. A jelek szerint ez valóban így is történik. A katásoknak nem maradt reménye.

Alaposan megvizsgálta és megfontolta az elfogadott törvényt, és nem talált problémát.

Az Országgyűlés által elfogadott, a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényt ma aláírtam

– írta a Facebookon Novák Katalin köztársasági elnök, hozzátéve: „Alaposan megvizsgáltam és megfontoltam az elfogadott törvényt, ahogy a hozzám érkezett észrevételeket is. Olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnom, nem találtam. A törvényhozói szándék, a változtatás célja aligha vitatható.”

Novák ugyanakkor megfogalmazott némi visszafogott kritikát is:

Helyesebb lett volna, ha a módosításokról érdemi egyeztetés után születik döntés. Gyors változtatás esetén is elvárható, hogy a Kormány megfelelően segítse az érintetteket

– írta, hozzátéve, hogy „érzékelte a felháborodást”. (A Momentum ifjúsági tagozata például a Sándor-palota elé fújta fel a földre, hogy „Ne írd alá, Kata”, persze a több napja tartó hídfoglalások és tüntetések alighanem „érzékelhetőbbek” voltak ennél is.”)

A köztársasági elnök aggodalma azért nem tartott sokáig: „Megbeszélést folytattam a kormányfővel és a Kormány tagjaival, és ígéretet kaptam arra, hogy a részletszabályok kialakítása során megnyugtató válaszok születnek a jogosan felmerülő kérdésekre” – nyugtatta meg az egész országot Novák.

A köztársasági elnök kifejtette azt is, „rajtunk kívül álló erők”, például a háború teszi kiszámíthatatlanná a jövőt, válsághelyzetben pedig „biztos kézre, hideg fejre és együttérző szívre van szükség”. Novák posztja tartalmazza azt a mondatot, amelyet talán ars poeticaként is lehet értelmezni tőle:

Helyes, ha ebben a helyzetben az államfő nem gördít akadályt az Országgyűlés döntésének érvényesülése elé.

(via Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek