Több ezer nő számolt be arról, hogy a koronavírus-védőoltás után megváltozott a havi vérzése

Megosztás

Bár mindössze 39 ezren vettek részt a felmérésben, így is túl nagy százalékban változtatott a hölgyek menstruációs ciklusának átlagos menetén, amióta megkapták a védőoltás(oka)t.

Az Illinois Egyetem és a Washingtoni Egyetem 2021 áprilisában online kérdőívet töltetett ki a világ minden tájáról jelentkezőkkel. Az egyetemek kutatói arra szerettek volna választ kapni, hogy a koronavírus ellen teljesen beoltott emberek – legyen szó bármelyik, az adott országban elfogadott vakcináról – menstruációja megváltozott-e az oltás hatására. Kisebb tanulmányok már szóltak arról, hogy a Covid-oltások megzavarták a nők ciklusát, de ilyen nagyméretű felmérés a témában még nem készült: 18 és 80 év között, összesen 39 ezer ember válaszolt az online kérdésekre – írja a New York Times.

Az önbevalláson alapuló felmérés további különlegessége volt, hogy bevonták a már hormonkezelést kapó transznemű férfiakat, a hosszú ideje fogamzásgátlással élő nőket, és azokat a nőket is, akik már túl vannak a menopauzán. A részvétel feltétele az volt, hogy olyan ember nem jelentkezhetett, aki tudott arról, hogy már átesett a vírusfertőzésen.

A válaszadók 42 százaléka tapasztalta azt, hogy az oltás után a havi vérzése erősebb lett, és azok közül, akik pedig általában nem menstruálnának, többen is vérzés jelentkezéséről számoltak be. A menopauzán túljutott nők 66 százaléka tapasztalt például ilyet.

A megkérdezettek 44 százaléka nem érzékelt változást a menstruációs ciklusában, 14 százalékuknak pedig enyhébb lett a havi vérzése. (Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek