Tíz évig titkos, mennyibe is fog fájni nekünk augusztus 20-án Európa legnagyobb tűzijátéka

Megosztás

Ha minden rendben van vele, miért titkos? Ha nincs rendben, miért nem faragnak jelentősen a költségein? Ismét a szokásos fideszes titkolózás, most éppen 10 évig nem tudhatjuk meg, mennyibe is kerül ez a válság és megszorítások idején rendkívül fontos szuperdrága tűzijáték.

Arról már június végén hallani lehetett, hogy az idei augusztus 20-i tűzijáték minden eddiginél grandiózusabb lesz. A rendezvények kommunikációs ügynöksége akkor arról beszélt, hogy Európa legnagyobb tűzijátékát tekinthetik majd meg az érdeklődők.

Azóta az is kiderült, hogy erről a tervről annak ellenére sem tett le a kormány, hogy az elmúlt egy hétben több megszorító intézkedést, valamint energia-veszélyhelyzetet is bejelentett. A tervek szerint a programsorozat négynapos lesz, a Duna felett pedig 32 percig tart majd a tűzijáték.

Azt viszont nem lehet megtudni, hogy a kormány erre mennyit fog költeni.

Tavaly, amikor a mostaninál kisebb ünnepséget terveztek, számításaink szerint nettó 5,5 és 7,9 milliárd forint közötti összeget költhettek el. Az idei évben ennek biztos, hogy a többszörösét égetik majd el, ám ez nemcsak most, de hosszú éveken át biztosan nem is fog kiderülni, ez az adat ugyanis tíz évig titkos marad – írta meg az Átlátszó.

A Párbeszéd június végén fordult közérdekű adatigényléssel az előzetes költségbecslésről. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva azt írta, hogy

az adat a keletkezéstől számított tíz évig nem nyilvános.

Kicsit olyan, mint amikor az óvodások egymásnak mondják, hogy “nem mondom meg”. Ők sem. (via Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek