Így spórolhatunk akár százezreket is évente – íme a rezsi csökkentésének néhány egyszerűbb módja

Megosztás

A családok hatalmas százalékát rendkívül érzékenyen érintik a héten bejelentett brutális megszorítások a rezsicsökkentés kemény megvágásával. A Fidesz megmutatta valós kormányzati programját a KATA és a rezsicsökkentés szétverésével. De így is rengeteget tehetünk akár egyszerűbb dolgokban is, hogy az energiafogyasztásunk nagyban lecsökkenjen.

Ha azt mondja, ezek nem jó tippek, gondoljon arra, mikor pár hónapja mindenki a németeken röhögött, akiknél gyertyát meg virágcserepet ajánlottak fűtésre, gázhiány idejére. A részleteket a Blikk szedte össze egy csokorba.

1. Cserélje le az izzókat

Tíz darab 60 wattos lámpa LED-es égőre cserélésével évente mintegy 60 ezer forintnyi áramköltséget takaríthatunk meg.

2. Kapcsolja ki az eszközöket

A televízió készenléti állapotban 14 ezer forintot “eszik meg” évente, a hifirendszer 11 ezer forintot, a PC monitorral és nyomtatóval együtt pedig közel 10 ezer forintot. Szóval érdemes odafigyelni, hogy teljesen kikapcsoljuk ezeket az eszközöket. A tévét se használja háttérzajnak.

3. Ne használjon sütőt

Főzzön olyan ételeket, amelyeket tűzhelyen el tud készíteni, ne használja a sütőt, a tűzhely ugyanis negyedannyi energiát fogyaszt, mint egy sütő. Ha fedővel készíti az ételt, a szükséges energiamennyiség akár a felére is csökkenhet. Még olcsóbban jön ki, ha a vizet vízforralóban melegíti fel, mondjuk tésztafőzés előtt.

4. Teregessen, ne szárítógépet használjon

Szárítógéppel egy szárítóciklus körülbelül 200 forintba kerül, 150 adag ruhaneművel a szárítóban 30 ezer forinttal fizet többet. Ez az összeg egy “B” kategóriás, kondenzációs gépre érvényes. Az energiatakarékosabb és hőszivattyús gépek ennél kedvezőbben használhatóak. Egy A++ energiatakarékos gép esetén egy program 50-100 forint között fogyaszt.

5. Takarékos mód

A mosogatógépet és mosógépet az öko/energiatakarékos gombbal használja. Ezzel 44 ezer forintot takarít meg évente.

6. Zuhanyozzon

Heti két fürdést cseréljen le zuhanyozásra, ezzel akár 40 ezer forintot is spórolhat. Ha rövidebben zuhanyozik, tovább spórolhat: napi nyolc perces zuhanyozás – 42 fokos vízzel – 203 ezer forint/év. Gazdaságos zuhanyfejjel és öt percnyi zuhanyzási idővel – 38 fokon – mindössze 58 ezer forint/év. Megtakarítás: 145 ezer forint/év.

7. Jó hőfok

Állítsa be a megfelelő hőmérséklete a hűtőn. A sima hűtőnek – vagyis nem a fagyasztónak – 7 celsius fokosnak kell lennie, ha mindössze 1 fokkal csökkenti a hőmérsékletet, az energiafogyasztás 6 százalékkal nő.

8. Tervezze meg előre a vásárlást

A katalógusok segítségével már otthon keresse ki az akciós termékeket, de az is segíthet, ha a boltok olcsóbb, saját márkás termékeit választja. Ezzel akár 45 százalékot is spórolhat az eredeti számla végösszegéből.

9. Csapvizet igyon

Igyon csapvizet ásványvíz helyett. Ezzel egy négytagú család évi 208 ezer forintot spórolhat, ha az olcsóbb, 59 forintos ásványvizet vesszük alapul. A gond az, hogy a csapvíz sajnos közel sem mindenhol iható minőségű

10. Váltson sűrűbben szolgáltatót

Az új ügyfeleknek kedvezmény jár, így érdemes folyamatosan figyelni a hűségidő lejártát és körbenézni a különböző kedvezményesebb csomagok között. Ezzel évente akár 40-50 ezer forintot is spórolhat.

11. Szellőztessen jól

Többször nyissa ki télen az ablakot rövid időre, ne egyszerre hosszan. Utóbbinál ugyanis lehűl a lakás és vissza kell melegednie, amellyel több energiát fogyasztunk. Így egy 70 nm lakás esetében 30 ezer forintot, egy 110 nm-es lakásban pedig akár ennek a dupláját is megspórolhatjuk.

12. Vezessen lassabban

Ne hajtsa az autót, menjen lassan, kiegyensúlyozottan a megengedett sebességgel és lassítson korábban a lámpáknál. Ezzel a fogyasztás akár 20 százalékkal is csökkenthető.

13. Váltson a legjobb banki csomagra

Számos banknál kecsegtető éves díj, amikor lakossági számlát nyitunk, az első évben. Érdemes ugyanis azt is megnézni, hogy a második évtől hogyan változnak a költségek, mert lehet akár 9000 forint is a különbség a második évtől. Márpedig számlacsomagot az ember nem váltogat évente.

14. Villany leó!

Kapcsolja le a világítást ott, ahol épp nem tartózkodik.

15. Meleget?

Télen elég 20 fokra fűteni a szobát.

16. Húzza le!

Redőnnyel és huzatfogóval is növelhető 1-2 fokkal a szoba hőmérséklete télen. Igen, jól látja, sötétben fog ülni otthon, és meleg is csak mérsékelten lesz…

Amennyiben további, hasonló tippjei vannak, kérjük ossza meg velünk kommentben.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek