Görömböly: a csodálatos színes madárkavalkád

Megosztás

Különleges az egyik városrész Miskolcon, több tényezőnek is szerencsésen kellett alakulnia, hogy a csodaszép gyurgyalagok éppen itt találják meg fészkelő- és élőhelyüket.

Van itt egy elhagyott homokbánya, egy akácosodó egykori tölgyes, illetve egy bányató mocsaras élővilággal. Mindezek tökéletes életteret biztosítanak a védett gyurgyalagoknak, hogy évről-évre itt fészkeljenek és daloljanak.

Költési időszakban az alapvetően csendes környéken madárének-koncertet adnak a gyurgyalagok, ami igazán különleges élményt nyújt az arra járóknak – írja a Minap.hu. Akik ha felnéznek az égre, könnyen észrevehetik a csicsergés egy-két elrepülő forrását, hiszen élénk színű tollazatuk feltűnővé teszi őket.

A gyurgyalagok fület és szemet gyönyörködtető tulajdonságaikkal együtt veszélyeztetettnek számítanak, ezért fokozott védettséget élveznek. Somoskői Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának alelnöke szerint Miskolcon egyedül Görömbölyön található fészkelő helyük.

A faj földbe, partfalakba szeret fészkelni. Amíg számos homokbánya működött az országban, a hasonló preferenciájú madarak áttették költőhelyüket a bányaterületekre – tudtuk meg a szakembertől, miért található mintegy 50 fészkelőhely – ami egy nagyon jó szám – Görömböly elhagyatott homokbányájának falában.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek