Orbán: Lesz itt még harc a munkahelyekért is, a háború és a szankciók a hibásak

Megosztás

A miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában minden nehézséget rátolt az ukrán háborúra, de leginkább az elhibázott európai szankciókra. Ismét nem hangzott el olyan, hogy a Fidesz bármiben is tévedett volna és ezért van az európainál is sokkal nagyobb válság Magyarországon.

Senki sem gondolta volna, hogy február 24-én új szakaszába lép az európai történelem. És ennek hatása van, Európában háborús árak vannak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban péntek reggel.

Ez a háború azonban nem csak a frontokon zajlik: háborús infláció, háborús árak vannak – mondta még. Az európai élet alapfeltételeit korábban semmi sem kérdőjelezte meg, most azonban harcolni kell mindenért. Orbán szerint két nagy csata lesz, az elsőt éljük most: ez az elviselhető rezsiárakért, az energiáért folytatott harc. De lesz itt harc a munkahelyekért is. Ezt nemzetközi tanulmányok is mutatják. Az európai gazdaság recesszióba lép majd, a teljesítménye csökken – mondta.

A kormányfő azt tanácsolta mindenkinek, akinek van állása, hogy becsülje meg, és tegyen meg mindent, hogy megtartsa.

A háború miatt az áram ára ötszörösére, a gázé hatszorosára emelkedett Orbán szerint. A legfontosabb az volna, hogy Brüsszelben belássák: tévedés történt, a szankciós politika nem jött be, ellenkező hatást váltott ki. „Nekünk fáj jobban”. Azt gondolták, hogy a szankciós politikával le lehet rövidíteni a háborút, de ez sem vált be szerinte. A háború nem a lezárása felé közeledik, jól láthatóan elhúzódik. Ezen a szankciós politika nem tud segíteni – jelentette ki Orbán, aki szerint

látszik, hogy az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, levegőért kapkod”.

Le kell ülni az oroszokkal tárgyalni, mert a gazdasági bajra csak a béke jelent megoldást – ismételte meg a már többször hangoztatott mondatát a miniszterelnök.

Orbán szerint azért kellett hozzányúlni a rezsicsökkentéshez, hogy megvédjék azt. „Nagy tisztelettel arra kérem a családokat, hogy aki átlag felett fogyaszt, az lássa be, hogy arra kénytelenek” kivetni a magasabb árat. Jelezte: lesznek országok, ahol nem lesz gáz, de Magyarországon lesz, csak drágán. Szerinte ha itt is keresnének hatezer eurót az emberek, és annak egyhatoda lenne a rezsiköltség, az kibírható lenne, de nálunk nem ilyenek a keresetek, ezért kell a rezsicsökkentés. Orbán szerint a háború előtt még belefért, hogy mindenkinek járjon ez, de a háború után már nem. A kormányfő pedig örülne, ha ezt mindenki belátná.

Néhány hozzászólás a témához az internetről:
“-Európa tüdőn lőtte magát és levegőért kapkod.
Értem. Ezért gyengül a forint az euróval szemben.
Meg cseh koronával szemben.
Meg a román lejjel szemben.
Meg az ukrán hrivnyával szemben.
Nyilván. Mert Európa a sérült.”

“Rendben, de ha mindennek az a hülye háború az oka, akkor miért lett már a tavalyi év végén hatósági áras az üzemanyag meg a farhát és társai? Három hónappal a háború kitörése előtt. Emberek, ne legyünk már ennyire feledékenyek, az élelmiszerárak már egy éve folyamatosan a csillagos égbe emelkednek nálunk, köze nincs a háborúhoz. Vegyük már észre, hogy Orbán totálisan hülyének néz mindenkit és a szemünkbe hazudik! A kampányban ugyanezt tette, de van aki még mindig képes hinni neki?”

“Szeretné a mocsok, ha belátná mindenki, hogy átvert 2010 óta titeket!
Lefordítom mit mondott:

Csehországban, Szlovéniában, Lettországban, Szlovákiában ki tudják fizetni a bérből és fizetésből élők a magasabb rezsit! Észak-Korea és Magyarország lakói nem keresnek annyit, hogy az ne fájjon!

ORBÁN VIKTOR KIRABOLT TITEKET ÉS AZ EGÉSZ ORSZÁGOT!!! Azt kéri fogadjátok el!”

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek