Annyira megdrágulhat, hogy luxuscikké válhat rövidesen a majonéz

Megosztás

Természetesen ennek is köze van a háborúhoz, hiszen Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre.

Már a koronavírus-járvány alatt, 2020-ban – más élelmiszernél is meredekebben – kétszeresére emelkedett a majonéz alapját adó napraforgóolaj világpiaci ára, ám a február 24-én kirobbant orosz–ukrán háború miatt mára már az egekbe szökött. Ukrajna ugyanis a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre, a nyugat-európai igények felét innen elégítik ki – írja az Index.hu.

Az akadozó szállítások miatt azonban több európai országban is hiánycikk lett, olyannyira, hogy több helyen pánikvásárlásba kezdtek a polgárok.

Magyarország nem szorul ugyan ukrán napraforgómagra, a világpiaci áremelkedés hatása alól azonban nem tudja kivonni magát, ezért az elszálló árak miatt a kormány árstopot rendelt el a szotyiolajra is. Nem kizárt, hogy amint megszűnik az ársapka (többször is meghosszabbították, most október 1-jéig érvényes), annyira elszállhatnak az árak (akár ezer forintnál is többe kerülhet egy liter), hogy a közönséges majonéz újra luxusnyalánksággá válhat.

A cikk hozzáteszi, hogy amennyiben luxusétek lesz a majonézből, még az is megeshet, hogy le kell szoknunk róla és új szósz után kell néznünk.

Forrás és további részletek: Index.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek