Varga Judit magyarázkodik a “nagyon nagy megszorítások” miatt – nem úgy gondolta, másra értette

Megosztás

Bár a jegyzőkönyvben feketén-fehéren szerepel a teljes szöveg, amit visszavonni már nem lehet, igazságügyi miniszterünk mégis próbálja megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Mindenki tudja már, hogy hatalmas megszorítási csomagot terjesztett és terjeszt a kormány a magyar lakosságra, de a megszorítás szót nem hajlandó elfogadni a Fidesz, ki kell magyarázni.

Varga Judit máris elkezdte, illetve inkább folytatta, mert az ugyanolyan szitokszónak számít (igaz, aki nem csőlátású, mindenki tudja, hogy brutális megszorításokkal sarcolják a magyar adófizetőket az utóbbi hetekben), mint Oroszországban tavasszal a “háború”. A részleteket a 444.hu osztotta meg. Nem kicsi az ellentmondás a valóság és a magyarázat között.

Varga Judit kimondta, hogy nagyon nagy megszorítások vannak a költségvetésben” – olvashattuk korábban a Magyar Narancs cikke alapján, miután kiderült, hogy az igazságügyi miniszter megszorításokról beszélt az Országos Bírói Tanács júniusi ülésén.

Ez nemcsak azért érdekes, mert a kormány mindig a 2010 előtti kormányokkal köti össze a „megszorítás” szót, hanem azért is, mert Varga Mihály pénzügyminiszter épp aznap írt arról, hogy csak „baloldali lapok” riogatnak megszorításokkal.

Az ezt bemutató cikkek megjelenése után levelet kapott a 444.hu az Igazságügyi Minisztériumtól. Szerintük Varga Judit „a már korábban megfogalmazott, sajtóban megjelent intézkedésekre célzott, ezt a jegyzőkönyv szövege is alátámasztja. A magyar kormány önmagán végzi a legnagyobb spórolást. A kabinet 10 százalékkal csökkentette a minisztériumok költségvetését, ami 2022-ben 581 milliárd forint, jövőre pedig 500 milliárd forint megtakarítást jelent”.

„Az állam önmagán spórol, a magyar embereket azonban a Kormány megvédi a háború káros gazdasági következményeivel szemben. Ezért hoztuk létre a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot, valamint ezért vetettünk ki extraprofit-különadót a nagyvállalatokra. A magyar emberek biztonságát, a nyugdíjakat, a családtámogatásokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést továbbra is meg fogjuk védeni.”

Csakhogy a jegyzőkönyv alapján Varga nem a minisztériumok spórolásáról, nem is az emberek megvédéséről beszélt, hanem arról, hogy a szűkös költségvetési mozgástér miatt nem tudnak fizetésemelést adni az igazságügyi alkalmazottaknak. Az alacsony fizetések kérdését Varga vetette fel először napirend előtti felszólalásában: „Tudom, hogy van itt még egy elmaradt feladat, az igazságügyi alkalmazottaknak az illetménye. (…) Itt is igyekszem valamit tenni, bár sajnos azt meg kell, hogy említsem, hogy egy válságos időszak következik Európára, tehát látszik a recessziónak a fellege mindenfelé, a háború és a háborúból fakadó energiaárnövekedés, amely a jövőben is velünk fog élni mind Európában, mind a világban, nyilván befolyásolni fogja a költségvetés mozgásterét.”

Később Barkóczi Balázs, az OBT elnökhelyettese tért vissza a témához azzal, hogy az igazságügyi alkalmazottak alacsony fizetése napi téma a bíróságokon, és mindenképp megoldást kell találni.

Varga egyetértett. „Egyértelmű, én magam is emlékszem még a bírósági fogalmazói létemre, ráadásul a nővérem Budaörsön bíró, tehát napi szinten hallom, hogy tényleg olyan alternatívában gondolkodnak az igazságügyi alkalmazottak, amely, ahogyan a bírói úr is mondta nem is méltó magához az egész hivatásrendhez és erre kényszeríti őket a lét. Én igyekszem a magam részéről.”

„Nyilván nagyon-nagyon nehéz a helyzet” – folytatta, mivel a pénzügyminiszternek „bármiféle folyamatosan költségvetésbe beépülő emelkedő tételnek most nemet kell, hogy mondjon (…)” Szerinte így is érdemes lenne hozzányúlni az aránytalanságokhoz, annak érdekében, hogy a régebb óta pályán levők magasabb fizetést kaphassanak. Azt mondta, külön munkacsoportot fognak felállítani erre, majd visszatért a költségvetésre. Ekkor emlegetett megszorításokat:

A költségvetés az most abszolút az egész európai gazdasági recesszióra figyelemmel született meg, tehát nagyon nagy megszorítások vannak benne, ugye a honvédelmi és a rezsivédelmi alap is egy olyan újítás, amely a helyzetre reagál, de én igyekszem a hivatásrendet képviselni, az igazságügyi alkalmazottaknak a szakmai megbecsülését emelni és ezt a kormányban képviselni, ebben egyébként van még más miniszter szövetségesem is, úgyhogy a magam részéről igyekszem mindent megtenni.”

Jó lenne, ha az Igazságügyi Miniszter (vagy a minisztérium) megmutatná, hol szerepel ebben olyan, mint amit utólag magyarázkodásként mondott. Egyelőre ez sajnos nem áll rendelkezésre, de Rogánék már biztosan dolgoznak rajta.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek