Így keletkezett a pusztító bükki erdőtűz – videó

Megosztás

Egyre hevesebben csaptak fel a lángok a nagy szárazságban és forróságban, a Bükk egy igen nagy szeletét letarolta a néhány nappal ezelőtti tűzvész. De hogyan kezdődött?

Több videó is felkerült az internetre a múlt hét pénteki bükki erdőtűz keletkezéséről. Ezek szerint a tűz egy réten ütött ki, és onnan terjedt át a sűrű fenyőerdőre. Péntek este száz hektáron égett a tűz. 

Az Északerdő Zrt. később egy közleményben pontosította az adatot: azt írták, hogy a tűz csak 65 hektárra terjedt ki. Arról is beszámoltak, hogy a tűzben 100-120 éves fák is elpusztultak, és hogy az eset után még mindig sokáig izzottak és kidőltek fák a Bükkben, emiatt pedig a területet továbbra is megfigyelés alatt tartják.

Most az Index egyik olvasója számolt be arról, mit tapasztalt a helyszínen. Elmondása szerint péntek délután a Bükkben túrázott egy rokonával, és ő jelentette elsőként a tüzet, amelyet még délután fél 3-kor észlelt, és amelyről több felvételt is készített.

Az olvasó szerint a tűz egy kis réten alakult ki, és onnan terjedt át lassan az erdőre. Szerinte a tűz akkor még „könnyen eloltható lett volna, de a tűzoltók lassan érkeztek ki a helyszínre”.

Hozzátette, hogy a tűz éjfélkor már Jávorkútról is látható volt, és elsősorban azáltal sikerült végül megfékezni, hogy hajnal kettőkor érkezett egy zápor.

Ha nincs eső, Miskolcig ment volna a tűz

– vélekedett, hozzátéve, hogy szerinte az egész erdőtűz megakadályozható lett volna, ha komolyan veszik a réten kialakult tüzet.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek