Ujhelyi: Vagy megváltozik a kormány magatartása, vagy elbúcsúzhatunk az EU-s forrásoktól

Megosztás

„Elképesztő, hogy a magyar vállalkozások megvédésére hivatkozik a kormány, amikor megvétózza a globális minimumadót, miközben azt megközelítőleg 300 milliárd feletti árbevétel esetén kell majd csak megfizetni. A Fidesz vétója tehát valójában a multik védelme és kiszolgálása, nem pedig a magyar kisvállalkozók megsegítése” – mondta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a Hírklikknek.

Megerősített együttműködésnek nevezik azt az uniós jogi eszközt, amelynek segítségével létrehozták például korábban az – egyes tagállamok által elutasított – Európai Ügyészséget, ez teszi lehetővé, hogy ne kötelező, hanem önkéntes alapon lehessen csatlakozni egy intézményhez vagy rendelkezéshez. Ugyanezt az eszközt, illetve jogi megoldást fogják várhatóan bevetni a globális minimumadó bevezetésekor is, megkerülve ezzel az egyedül vétót emelő Fidesz-kormányt, mutatott rá Ujhelyi István.
 
„Politikailag elfogadhatatlan károkat jelent, hogy Magyarország kimarad ebből az intézkedésből. Én is hallom azokat a vad szirénhangokat, hogy a vétó miatt a világ összes multicége hozzánk hozza majd a telephelyét, mert itt nem kell globális minimumadót fizetni. De ez nem fog előfordulni. A végén Magyarország is kénytelen lesz beadni a derekát, csak addig súlyos károkat szenvedünk a kormány vétópolitikája miatt” – fogalmazott az MSZP európai politikusa.
 
Ujhelyi arra is rámutatott: külön probléma, hogy az Orbán-kormány ismét megbízhatatlannak mutatkozik, hiszen tavaly még elfogadták ezt a közös kezdeményezést, sőt, büszkén ünnepelték a kialkudott kompromisszumot az ügyben. Míg korábban Szijjártó Péter és Varga Mihály is támogatóan nyilatkozott a globális minimumadóról, azóta egy gyors fordulattal zsaroló eszközként vétót mondott a kormány. Ujhelyi szerint ezzel a kormánypártok beismerték, hogy alapvetően a multik érdekei mellé állnak és kiszolgálják a nagytőkéseket, hiszen a szabályozás szerint a minimumadó egy olyan tizenöt százalékos adóforma lenne, amelyet csak a legnagyobb vállalatoknak kellene megfizetniük 750 millió euró „csoportszintű árbevétel” fölött, ami 400 forintos euróval számolva nagyságrendileg 300 milliárdos bevételt jelent; ez pedig kevéssé érinti a kis- és családi vállalkozásokat Magyarországon. 
 
Az MSZP politikusa szerint a kormányzati vétó nem szól másról, mint az alkupozíció megerősítéséről az uniós források befagyasztása kapcsán zajló tárgyalásokon. „A Fidesznek mégiscsak kell az a pénz, ehhez pedig azt találták ki a boszorkánykonyhában, hogy olyan helyen lengetnek be vétót az uniónak, ahol az fáj a közösségnek. Nyilván azzal számolnak, hogy el tudják érni: ha visszavonják a vétót, akkor megkaphatják a jogállamisági bűnök miatt befagyasztott uniós forrásokat. De rossz hírem van a Fidesznek: az EU már kitalálta, hogy miként bújik ki a zsarolásból, megcsinálja az adót Magyarország nélkül. A másik, amivel nem számoltak, hogy olyan hosszú már az Orbán-kormány bűnlajstroma az EU-s intézményeknél, hogy az unió egyszerűen végig akarja és végig is fogja vinni a pénzbefagyasztással járó jogállamisági vizsgálatot. A zsarolás nem jött be, viszont újabb károkat szenvedünk el az orbáni politika miatt” – foglalta össze Ujhelyi István.
 
A rra a kérdésre, hogy vajon milyen egyéb eszköze lehet Navracsics Tibor uniós forrásokért illetékes miniszternek a brüsszeli megállapodás eléréséhez, Ujhelyi azt válaszolta: vagy megváltozik a kormány magatartása, vagy elbúcsúzhat az uniós forrásoktól. Szerinte Navracsics Tibor a finom brüsszeli kávékon kívül mást nem kapott a tárgyalásain, az európai intézmények ugyanis komolyan veszik a megindult eljárást és a jogállamisági deficitet. „Már elveszítettünk sok százmilliárd forintot, de összességében 18 ezer-milliárd forog kockán. A kormány felelőssége, hogy mi lesz a sorsa” – mondta Ujhelyi István, s hozzátette: baloldali EP-képviselőként azon dolgozik, hogy mielőbb valamilyen megoldás legyen az ügyben, az uniós forrásokra ugyanis nagy szüksége van az országnak.

„A magyar társadalom így is szörnyű helyzetben van, az uniós források nélkül egészen kilátástalan lesz a magyar költségvetés helyzete. Ezért ugyanazt a javaslatot tettem meg Brüsszelben és Budapesten is: legyen a feloldás kulcsa az Európai Ügyészséghez való csatlakozás. Ez egy valós és érdemi kompromisszum lehetne: hazánk csatlakozik az uniós vádhatóság intézményéhez, cserébe feloldják a pénzeink befagyasztását. A hozzám eljutott válaszok szerint Brüsszel hajlik erre a megoldásra. Ha az Orbán-rendszer nem rettegne az Európai Ügyészségtől, már véget ért volna ez az egész” – magyarázta Ujhelyi István.

Forrás: hirklikk.hu

Kapcsolódó cikkek