Megsemmisítették Miskolcon a választás és a népszavazás iratait

Megosztás

Ahogy azt a törvény előírja, Miskolcon megsemmisítették az április 3-ai országgyűlési választás és országos népszavazás iratait hétfőn.

A törvény szerint 90 nappal a voksolás után meg kell semmisíteni a választási az iratokat, ami most érkezett el. Eddig a napig a polgármesteri hivatal egyik lezárt, lepecsételt helyiségében őrizték a bedobozolt iratokat. Ebbe beletartoztak az ajánlóívek, a szavazólapok, az ellenőrző lapok, a szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek, az azok elbírálása során keletkezett döntések, a szavazóköri névjegyzék, a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzéke, a külképviseleti névjegyzék, valamint a levélben szavazók névjegyzék is.

Egészen hétfő reggelig senki sem léphetett a közgyűlési terem melletti helyiségbe. Ezt a rendőrség véletlenszerűen ellenőrizte az elmúlt hónapokban.

Az önkormányzatok szabadon dönthetnek arról, hogy milyen módszerrel semmisítik meg az iratokat, feltéve, ha az eljárást követően azok helyreállíthatatlan állapotba kerülnek.

A több tucatnyi dobozt áruszállító kocsira pakolták, így szállították át a leragasztott dobozokat a Petőfi utcára, az egykori házasságkötő teremnél található darálógéphez. Itt aztán apránként, szinte lapról lapra dobálták be a megsemmisítésre váró iratokat a gépbe. Egyedül a választási jegyzőkönyveket nem darálják be ilyenkor – ezek első példányait a Magyar Nemzeti Levéltárban őrzik tovább.

via Minap

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek