Kúria: Nem volt jogellenes a januári tanársztrájk

Megosztás

A Fidesz miniszterei, államtitkárai és megmondóemberei reflexből jogellenesnek nevezték az akkori figyelmeztető munkabeszüntetést, most már nem először dönt úgy a bíróság, hogy bizony a tanároknak volt igazuk. Ezek után viszont a kormányzati emberek fenyegetőzései voltak jogellenesek, de ez már el fog sikkadni. Ahogy a béremelés is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete bejelentette, hogy a Kúria a helyt adott a szakszervezet ügyvédje által benyújtott felülvizsgálati kérelemnek, vagyis a januári 2 órás figyelmeztető sztrájk nem sértette a sztrájktörvény még elégséges szolgáltatásra vonatkozó pontjait.

„A figyelmeztető sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás kérdésében a bíróság nemperes eljárásban a szakszervezeteknek adott igazat, a másodfok a még elégséges szolgáltatás kérdésében nem ítélkezett másképpen, viszont, mivel 2022. január 31-éig nem született meg a másodfokú végzés a figyelmeztető sztrájkot jogsértőnek ítélte meg. Ezt az ítéletet változtatta meg a Kúria, kimondva, hogy a figyelmeztető sztrájk a szakszervezetek által ajánlott még elégséges szolgáltatásokkal együtt – amely nem tartalmazta a sztrájk alatti tanítást – jogszerű volt” – áll a közleményben.

A tanárok egy része idén januárban 2 órás figyelmeztető sztrájkot tartott, amit a kormány jogtalannak tartott, majd február 11-én elfogadott egy sztrájkrendeletet, amiben a tanárok sztrájkját csak úgy engedélyezik, ha az intézmények működését az nem befolyásolja.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek