A McDonald’s javában épül Diósgyőrben, ez pedig további beruházásokat vonzhat be

Megosztás

Ami a kereskedelmi egységeket illeti, sem a rendszerváltás előtt, sem azóta nem dúskáltak a lehetőségekben az itt élők, sokan a hiányzó bevásárlóközpontot is hiányolják. A McDonald’s érkezése megfordíthatja ezt a trendet, könnyen lehet, hogy más cégek is meglátják a lehetőséget a városrészben.

A szocialista érában a mai Újgyőri főtéren túlra nagyobb kereskedelmi létesítmények nem „merészkedtek”. E szembeötlő hiányosságnak és elmaradásnak az indítékai között szerepelhetett – Szunyogh László vélekedése alapján – az, hogy az egykor önállóságra törő diósgyőri identitást ezzel is „megtörje” az akkori vezetés. A részleteket a Minap osztotta meg.

Népes diósgyőri lakosság ide vagy oda, Miskolc főépítésze szerint annak, hogy a nagyobb miskolci bevásárlóközpontok – a belvároson kívül – a település északi, keleti és déli bejáratainál találták meg a helyüket, praktikusan az volt az oka, hogy a Bükk felől jóval kisebb forgalommal kellett számolni – pláne, ha a város (akár akkori) agglomerációs körülbástyázottságára pillantunk. (Ennek mindmáig kiható hátrányaira nem szükséges különösebben sok szót vesztegetnünk, elég, ha csak a vonatkozó közlekedési útvonal zsúfoltságára és a helyiek utazásra elvesztegetett időmennyiségére gondolunk.)

– Diósgyőrben nincs is más alkalmas terület nagy bevásárlóközpont létesítésére. Bő évtizede föl is merült annak megvalósítása, akkor a Tesco vásárolta meg a telket. Az önkormányzat a területet elő is készítette, így megtörténhetett a szennyezett talaj kezelése és ártalmatlanítása. A tervet azonban elsodorta az élet, a korabeli gazdasági válság, később a kormányzat pláza-stop rendelete is közrejátszhatott a meghiúsulásban – idézte fel a főépítész.

A 2019 őszén felálló városvezetés szintúgy a megvalósítás lehetőségén kezdett munkálkodni. Időközben új tulaja lett a teleknek, majd rövidesen a McDonald’s is feltűnt a színen. A nemzetközi üzlethálózat terjeszkedési szándékait alighanem a pandémia is felerősítette, miután az elrendelt járványügyi korlátozások idején a drive-in típusú gyorséttermek szolgáltatása iránti igény hazánkban is megnövekedett.

– Tudjuk, ha egy világmárka valahol megtelepül, az felértékeli a környező területet is. Ugyanakkor felhívtuk a figyelmet arra, hogy ez a terület többre hivatott, többre alkalmas – húzta alá a főépítész. Annál is inkább, mivel a városkép szempontjából is szerencsésebb – fejtegette a szakember –, ha valamilyen üzletközpontba integráltan kap helyet egy gyorsétterem.

Íme néhány kép az építkezésről:

Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, fa és szabadtéri
Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri
Lehet, hogy egy kép erről: fa és szabadtéri

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Related posts