A TikTok betiltására szólította fel az amerikai távközlési hatóság a Google-t és az Apple-t

Megosztás

Brendan Carr, az amerikai szövetségi távközlési és telekommunikációs hatóság, az FCC (kb. a magyar NMHH megfelelője) biztosa hivatalos levélben felszólította az Apple-t és a Google-t, hogy tiltsák ki az okostelefonos alkalmazásboltjaikból a Tiktokot.

Az elsöprő népszerűségű kínai videómegosztó és közösségi oldal Carr szerint nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, mert az állampolgárok személyes adataiba enged betekintést Kínában.

Mindezt a Buzzfeed News nemrég megjelent oknyomozó cikkére alapozva mondja, ami a Bytedance (a Tiktok anyacége) 80 céges értekezletének kiszivárgott hangfelvételeit dolgozza fel. A felvételeken többször is említenek minden személyes adathoz hozzáférő szuperadminokat, illetve az amerikai felhasználók adataival kapcsolatban elhangzik az is, hogy

„mindent látunk itt Kínában”.

A Google és az Apple egyelőre nem reagált a felszólításra. Természetesen egy FCC-biztos nem kötelezhet ilyesmire egy céget, ehhez minimum bírói végzésre, vagy elnöki rendeletre van szükség. Viszont a két nagy okostelefonos alkalmazásboltból való kitiltás a gyakorlatban az app teljes eltűnését jelentené az amerikai piacon.

Kapcsolódó cikkek