Nincs kegyelem, nem enyhítettek az ózdi pásztort brutálisan meggyilkoló fiatalok ítéletein

Megosztás

Döbbenetes emberölés, ketten még 14 évesek sem voltak a hidegvérű gyilkosság idején, most javítóintézet, illetve börtönbüntetés vár rájuk.

A Debreceni Ítélőtábla részben változtatta meg az elsőfokú bíróság ítéletét. Az elsőfokú bíróság okszerűen értékelte a bizonyítékokat és megalapozott tényállást állapított meg. A vádlottak társtettesként, különös kegyetlenséggel követték el az emberölés bűntettét.  Nem igazolható azonban minden kétséget kizáróan az, hogy másodrendű vádlott részt vett volna a sértett kifosztásában, hiszen a férfi pénztárcáját az elsőrendű vádlott vette el és adta oda a harmadrendű vádlottnak. Ugyanakkor a másodrendű vádlottat ebben a cselekményben nem lehet felelősségre vonni, hiszen a bűncselekmények elkövetésekor még nem volt 14 éves. Az elsőfokú bíróság emiatt megszüntette az eljárást a másodrendű vádlottal szemben. Ezt módosította az ítélőtábla azzal, hogy felmentette a másodrendű vádlottat a bűncselekmény vádja alól. Ugyanakkor az ítélőtábla nem látott indokot az ítélet súlyosbítására, de enyhítésére sem. Az ítélőtábla egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet – írja a Dehir.hu.

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2022 februárjában fiatalkorú B. R. elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett emberölés bűntette és társtettesként elkövetett kifosztás bűntette miatt 10 év fiatalkorúak börtönbüntetésére és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Fk. V. Cs. másodrendű és fk. L. B. harmadrendű vádlottat társtettesként elkövetett emberölés bűntette miatt 4-4 év javítóintézeti nevelésre ítélte. A törvényszék a másodrendű vádlottat az ellene társtettesként, csoportosan elkövetett kifosztás bűntettének vádja alól felmentette. Az ítélet ellen a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a három fiatalkorú vádlott egymással rokoni kapcsolatban áll, a bűncselekmény elkövetésekor az elsőrendű vádlott már elmúlt 16 éves, míg a másodrendű és a harmadrendű vádlottak 12. életévüket betöltötték, a 14. életévüket azonban nem.

Rendelkeztek viszont a tettük következményeinek felismeréséhez szükséges belátási képességgel. 2018 augusztusában a három fiatal elment a sértett által használt, Ózd-Susa településen lévő lakókocsihoz. Beszélgetni kezdtek, majd a férfi ezer forintot átadva borért küldte a vádlottakat, ezen kívül még 650 forint volt a zsebében.

Miután a fiatalkorúak visszatértek, a sértettel együtt szórakozni, italozni kezdtek, ennek folytán a férfi erősen ittas állapotba került. Később a sértett kihajtotta a szarvasmarhákat a lakókocsihoz közeli dombra, ahová a vádlottak is vele tartottak. Ekkor az elsőrendű vádlottnál volt a sértett kb. 1,5 méter hosszúságú, 5 cm átmérőjű pásztorbotja, illetve másik két társánál is volt egy-egy réten talált kisebb bot, amelyekkel az állatok terelésében segédkeztek. Nem sokkal később a társaság tagjai között vita támadt.

Ekkor az elsőrendű vádlott előbb puszta kézzel, majd a pásztorbottal a sértettre támadt és többször fejbe vágta, illetve ököllel is több alkalommal megütötte, valamint a másodrendű és harmadrendű vádlottak a náluk lévő karóval többször megütötték a sértett felsőtestét.

Amikor a férfi a földre esett, a harmadrendű vádlott nagy erővel többször mellkason taposta. A bántalmazást követően a vádlottak magára hagyták a sértettet és elhagyták a helyszínt. Másnap reggel egy szomszéd észlelte a domboldalon szanaszét lévő állatokat és amikor a sértettet nem találta a lakókocsiban, értesítette a munkaadóját, akinek a fia ment ki a helyszínre és talált rá az elhunytra. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek