Egy virológus szerint a majomhimlőt „a buszon senki nem fogja elkapni”

Megosztás

Kemenesi Gábor pécsi virológussal, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársával készített interjút a 24.hu a majomhimlő kérdéseiről. A szakember legfontosabb megállapításai a következpk votlak:

Kemenesi szerint „az Afrikán kívüli, önálló terjedés nagyon sok ponton át fog írni, amit nekünk a sikeres védekezés érdekében a lehető leggyorsabban le kell követnünk”.

Az Afrikán kívüli járvány az úgynevezett MSM-csoportokban (men who have sex with men) is terjed. Kemenesi azonban azt mondta, ez semmiképp nem jelenti azt, hogy a majomhimlő a melegek betegsége lenne, mivel bárkit érinthet, aki fertőzött személlyel kerül közeli kontaktusba.

A virológus azt is kiemelte, hogy

„nagyon fontos lenne minél hamarabb felderíteni és elfogni, mielőtt kitör a közösségből és kevésbé átlátható módon terjed a társadalom szélesebb rétegeiben vagy más közegekben”.

A kutató úgy véli, hogy a majomhimlőt nem lehet a SARS-hoz hasonlítani, mivel egy „sokkal bonyolultabb vírusról van szó. Nagyobb a genomja, több a génje, ami azt jelenti, sokkal több helyen jelenhet meg változás”. A szakértő hozzáfűzte azt is, hogy a majomhimlő az utca emberének egyelőre nem jelent kockázatot, a buszon senki nem fogja elkapni.

Kapcsolódó cikkek