Oroszország megfenyegette Litvániát

Megosztás

Szombat óta nem engedik át országukon a Kalinyingrádba tartó, és az Európai Unió által szankcionált termékeket a litván hatóságok. Anton Alihanov kalinyingrádi kormányzó arról beszélt, hogy a korlátozással az orosz exklávéba tartó áruforgalom nagyjából 50 százaléka esik ki.

Az orosz külügy erre reagálva hétfő délután felszólította Litvániát, hogy azonnali hatállyal törölje el a vasúti áruforgalomra vonatkozó tilalmat, ellenkező esetben Oroszország „fenntartja magának a jogot megtorló lépések megtételére”, hogy ezzel megvédje a nemzeti érdekeit – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Közlésük szerint Oroszország a litván kereskedelmi korlátozást „nyíltan ellenséges” tevékenységként értékeli. Szerintük ezzel Litvánia megsérti a nemzetközi jog szerinti kötelezettségét, amelyet a 2002-es EU–Oroszország megegyezés tartalmaz, és amely a Kalinyingrád és Oroszország közötti tranzit szabályait rögzíti.

(hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek