Megvétózta a globális minimumadót Magyarország kormánya

Megosztás

A minimumadó egy 15 százalékos adó lenne, amelyet azonban csak a legnagyobb vállalatoknak kellene fizetniük 750 millió euró csoportszintű árbevétel fölött. Az adóelkerülések érdekében a világ több mint 140 országában vezetnék be, a az OECD és a G20 országok égisze alatt, de ehhez kell igazítani az EU-s szabályozást.

A magyar kormány érvelése szerint versenyhátrányt jelentene, ha Európában hamarabb alkalmaznák a szabályokat, ezért nem támogatják most ezt a jogszabályt. Egészen tavaly őszig ugyanez volt a helyzet, Magyarország addig elutasította a minimumadót, aztán támogatta – egészen mostanáig.

“A globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon, ezért a kormány a nemzetközi nyomás ellenére sem támogatja az erről szóló uniós irányelv elfogadását”

– jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az ülést követően kormánypárti magyar újságíróknak nyilatkozva.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a soros uniós elnökség nevében azt mondta, hogy véget kell vetni annak, hogy adózási kérdésekben csak egyhangú döntést lehet hozni a tanácsban. Ugyanakkor a francia miniszter és Paolo Gentiloni uniós pénzügyi biztos is eltökélt abban, hogy még ebben a hónapban megoldást találjanak.

A 15 százalékos minimális tényleges társasági adókulcs évi 48 milliárd eurós további adóbevételt jelentene az EU számára.

Kapcsolódó cikkek