Külföldi elemzők szerint Magyarország százmilliárdokat nyerhet az orosz olajembargón

Megosztás

Az orosz olajjal szembeni uniós embargó alól felmentést szerző magyar kormány nemrég 25 százalékos rendkívüli adót vezetett be az orosz nyersolaj és a világpiaci árak közötti különbségre – írta a Guardian.

A brit lap kiemeli:

az Eurointelligence ügynökség számításai szerint ezzel évi 600 millió dollár (mintegy 230 milliárd forint) „rejtett hasznot” szerez Budapest, ami, fogalmaznak, „nem rossz pénz egy ekkora gazdaság számára”.

Magyarország Szlovákia és Csehország mellett egyike volt annak a három, tengerparttal nem rendelkező országnak, amelyek határozatlan idejű mentességet kaptak az orosz olajimportra vonatkozó uniós tilalom alól.

Orbán számára a legjobb helyzet, ha megtarthatja a vezetékes importot, miközben mindenki mást köt az embargó – fogalmaz az Eurointelligence elemzése. Jack Smith, az Eurointelligence elemzője szerint a Brent-kőolaj globális referenciaárára vonatkozó „bevallottan felső kategóriás feltételezés” alapján Magyarország évi 600 millió dollárt kereshet, ami részben fedezhetné is a növekvő költségvetési hiányt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek