Az utasokra hárítja át az extraprofitadót a Ryanair, a kormány kiakadt

Megosztás

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ezért fogyasztóvédelmi vizsgálatot kezdeményezett – írta meg a HVG.

Arról értesítette levélben a Ryanair azon utasait, akik június 4-e előtt júliusra vagy későbbi időpontra foglaltak jegyet, hogy mindenkire ráterhel még 3900 forintot (10 eurót), mert utasonként ennyi a kormány által bevezetett extraprofit-adó – írja a 444.hu.

Amennyiben ez nem elfogadható az utas számára, akkor június 16-ig lemondhatja a foglalást, egyébként automatikusan levonják a bankszámlájáról az összeget.

A Ryanair az érintetteknek küldött tájékoztatásában arra hivatkozik, hogy a légitársaságok és az utasok nem kaptak időben (azaz a június 4. előtti foglaláskor) információt erről a július elsejétől fizetendő adóról, most e-mailben tájékoztatják a repülőjegyfoglalókat erről és a Ryanair döntéséről.

Ennek kapcsán fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A bejelentés szerint a kormány “elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja”, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra, ráadásul a már korábban eladott jegyekre is alkalmazza ezt.

A miniszter szerint a kormány világossá tette, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók továbbhárítását a lakosságra. A kormány előre jelezte: minden egyes ilyen esetben alapos vizsgálatot fog lefolytatni, a káros gyakorlattal szemben szigorúan lép fel. Kérdés, mire jutnak, a Ryanairnak ugyanis az utazási szerződési feltételei között konkrétan szerepel, hogy minden új kormányzati adót áthárítanak.

via hvg.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek