A parlamentben tartott beszédet az ukrán nemzetiségi szószóló

Megosztás


„Bajban ismerszik meg a barát” – indította a közmondással beszédét Grexa Liliána a magyar Parlamentben. Az ukrán nemzetiségi szószóló kedden délután napirend előtt kapott lehetőséget egy ötperces felszólalásra. Beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki az ukrajnai háború elől menekülőknek segítséget nyújtott: az ukrán kötődés nélkül is segítő önkénteseknek, a segélyszervezeteknek és a kormánynak is.

Külön kiemelte a humanitárius segélycsomagokat, amelyet Magyarország Ukrajnának küldött és bízik benne, hogy az ukrán győzelem után az ország újjáépítésében is számíthatnak a magyar kormány segítségére. Többek között megemlítette a korábban Roger Federert is legyőző Szerhij Sztahovszkij teniszezőt, aki önkéntesen jelentkezett katonai szolgálatra, majd pár másodperc csenddel emlékezett meg a háború áldozatairól, ami alatt az országgyűlés tagjai is felálltak. Reméli, hogy üzenete és hálája a képviselőkön keresztül minden magyar emberhez eljut – zárta beszédét Grexa.

A szószóló felszólalására Szijjártó Péter reagált. A külügyminiszter bejelentette, a szomszédos országba küldött humanitárius segélycsomagok össztömege mostanra átlépte az ezer tonnát, így ez a valaha volt legnagyobb segély, amit Magyarország külföldre küldött. Elmondása szerint a kormány bízik a háború mielőbbi befejezésében, uganakkor Szijjártó úgy látja, hogy „az események nem ebbe az irányba mutatnak”, ezért felajánlották Ukrajnának, hogy a sebesült katonáknak és gyermekeknek kórházi ellátást biztosítanak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek