Kilenc pontban fogalmazták meg, mit kell tenni egy alternatív nyilvánosság megteremtéséért

Megosztás

A sajtószabadság terei – Teremtsük meg az alternatív nyilvánosságot címmel szervezett konferenciát a Nyomtass Te is! a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) székházában csütörtökön.

A Nyomtass Te is! mozgalom 9 pontban fogalmazta meg, hogy szerintünk mit kellene tenni az alternatív nyilvánosság megteremtéséért (lásd lejjebb).

A konferencián meghívott közszereplők és szakemberek véleményezték a megfogalmazott pontokat, mely során rengeteg dologra kitértek. Abban a legtöbben egyetértettek, hogy a független magyar média nem számíthat egyik politikai pártra sem, a működéshez és fejlődéshez szükséges erőforrásokat kénytelenek más úton felhajtani, legyen szó közösségi finanszírozásról, vagy befektetőkről. Szó esett még a fiatalok megszólításáról, a nagyvárosok és a vidék eléréséről (és annak hiányáról), kötelezettségekről és lehetőségekről. A teljes konferenciát alább nézheti vissza:

A Nyomtass Te is! 9 pontja:

  1. „A magyar társadalom meghatározó és hiteles szereplői forduljanak az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusához, hogy a lehető legrövidebb időn belül indítsák újra a Szabad Európa Rádió adásait, olyan csatornán, amelyet akár autórádiókon is fogni lehet.
  2. A kis- és nagyvárosok ellenzéki többségű önkormányzatai, beleértve Budapestet és a fővárosi kerületeket, kezdjék meg a média-erőforrásaik összekapcsolását, összehangolását, hálózatba szervezését. (a Szabad Városok Szövetsége segítségével)
  3.  Jöjjön létre egy független pénzügyi alap a szabad média támogatására! Elvárjuk, hogy a cégek, magánszemélyek, külföldi szponzorok mellett az állami költségvetésből részesülő pártok is járuljanak hozzá a forrásteremtéshez. A befolyó pénzek elosztásáról pártoktól független kuratórium döntsön.
  4.  A független sajtó és a független nyilvánosság értékes tartalmait tegyük elérhetővé a jelenleginél jóval szélesebb körben. (Kreatív megoldásokkal az online térben.)
  5. Ne adjuk fel, hogy nyomtatott formában is eljussanak a valódi hírek a legkisebb faluba is. (Nyomtass te is!)
  6.  Tanítsuk meg netrádiózni az országot! (Klubrádió, Tilos Rádió.) Ebben a munkában a szakszervezetektől a pártokon át a civil szervezeteknek és a működő független médiumoknak is részt kell venniük.
  7. Erőteljesebben, a jog minden lehetséges eszközét kihasználva, folyamatosan kérjük számon a közmédia törvénytelen működését.
  8. Legyen minden megyében egy szakmailag magas színvonalú és jól finanszírozott független hírportál. Szervezzük meg ezek támogatását, és őket is kapcsoljuk be az országos alternatív médiahálózatba.
  9. Gyakoroljunk nyomást a Magyarországon működő multicégekre, hogy hirdessenek a független sajtóban is”

Kapcsolódó cikkek