Az erős dohányosok komoly százalékánál sosem alakul ki tüdőrák – most már azt is tudják, miért

Megosztás

Jó ideje kutatták már, hogy rájöjjenek, mitől lehet ez. Íme a magyarázat.

A dohányzás a tüdőrák kialakulásának egyik fő oka, ám ennek ellenére csak dohányzók kisebb részében alakul ki a tumor. Hogy ez miért van így, azt amerikai Albert Einstein College of Medicine kutatói próbálták meg kideríteni.

Nature Genetics-ben megjelent publikáció azt sugallja, hogy néhány dohányos szervezetében olyan erős mechanizmusok mennek végbe, amelyek korlátozzák a mutációkat, ezzel együtt pedig megvédik őket a tüdőráktól. Az eredmény azt is jelenti, hogy a jövőben ki lehetne szűrni azokat, akiknél fokozott a betegség kialakulásának kockázata, így azt már a korai szakaszban is ki lehetne szűrni.

A kutatók régóta úgy vélik, hogy a dohányzás tüdőrákhoz vezethet azáltal, hogy DNS-mutációkat vált ki a normál tüdősejtekben. Jan Vijg, a tanulmány egyik szerzője szerint azonban ezt eddig nem lehetett bizonyítani, mert nem volt mód a normál sejtekben előforduló mutációk pontos számszerűsítésére. A szakembernek azonban néhány évvel ezelőtt sikerült kidolgoznia egy módszert (single-cell multiple displacement amplification, SCMDA), amivel az egyes sejtek teljes genomját sikerült feltérképezni.

Az SCMDA lényege, hogy figyelembe veszi és kiküszöböli azokat a szekvenálási hibákat, amelyek miatt a korábbi feltérképezések nem adtak pontos eredményt. (via Hvg.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek