Medve mászkál egy Pest megyei település közelében, a fővárostól 30 kilométerre

Megosztás

Először csak látni vélték többen is, mostanra a lábnyomát is megtalálták. A lakosságot figyelmeztették, hogy mindenképpen kerüljék el a környék erdős részeit, mert bármikor felbukkanhat ismét a vadállat és kiszámíthatatlan a viselkedése.

Igazolták a medve jelenlétét a Pest megyei Acsa közelében – közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park szerdán. Felidézték, hogy a nap folyamán Acsa és Püspökhatvan között egy magányosan kóborló barnamedvéről érkezett lakossági bejelentés az acsai önkormányzathoz. A Pilisi Parkerdő Zrt. pedig igazolta, hogy valóban medve járt a térségben – írja a Hang.hu.

Mint írták, a medve mozgásának nyomon követése érdekében az erdőgazdaság vadkamerákat helyez ki. A területért felelős hivatásos vadászok és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai naponta, rendszeresen ellenőrzik az érintett körzetet. A parkerdő és a nemzeti park szakemberei közösen folytatják a terület átvizsgálását.

A Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei azt javasolják, hogy a kirándulók jelenleg kerüljék el az Acsa és Püspökhatvan környéki erdőségeket. A lakosság számára fontos információk megtalálhatók lesznek a nemzeti park honlapján.

A közlés szerint miközben a fokozottan védett fajok jelenléte természetvédelmi szempontból előnyös, hiszen elősegítik és támogatják az erdei ökoszisztéma természetes folyamatait, ugyanakkor az ember-természet konfliktusmentes kapcsolata, a házi- és haszonállatok védelme érdekében alapvető fontosságú feladat a ragadozók előfordulási helyeinek pontos ismerete. A Gödöllői Erdészet területén telepített vadkamerák folyamatos, 24 órás megfigyelési adatai, valamint a hivatásos vadászok és természetvédelmi őrök rendszeres ellenőrzései is ezt a célt szolgálják.

A nemzeti park azt javasolta, ha valaki a túrája során medvével találkozna, a következő viselkedési szabályok betartását javasolják:

– A medve alapvetően békés természetű és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
– Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
– Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel, kerüljük az erős illatú élelmiszereket és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek