Egy gyártó máris teszteli a majomhimlő elleni vakcinákat

Megosztás

Ugye nem lesz mégis koronavírus 2.0, hogy ismét jönnek majd a kötelező oltások és a világjárvány?

Preklinikai vizsgálatokon teszteli a Moderna gyógyszercég a majomhimlő elleni lehetséges oltóanyagokat, amelyekről egyelőre nem árultak el további részleteket. (A Moderna a Pfizerhez hasonló mRNS-vakcinát fejlesztett a koronavírus ellen.)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint május 7-e óta 131 majomhimlős esetet találtak olyan országokban, ahol alapvetően nincs jelen ez a betegség. További 106 gyanús esetről tudnak, írja a Reuters.

A valaha feketehimlő ellen használt vakcina majomhimlő ellen is védett, de viszonylag súlyos mellékhatásai miatt (egymillióból egy haláleset) a 70-es évek óta nem használják ezt az oltóanyagot. A Science szerint két további vakcina létezik, ami fekete- és majomhimlő ellen is hatékony.

Az egyik ugyanazon a technológián alapul, mint a feketehimlő elleni, a másik viszont kevesebb mellékhatást okoz. Utóbbiból ezer dózis található az Egyesült Államokban, ezeket már el is kezdték felszabadítani, hogy adott esetben bevethessék majomhimlő ellen. Nagyon reméljük, hogy erre soha nem kerül majd sor. (444.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek