Törvénytelen önkormányzati ellenőrzéseket végeztek romák házaiban, emiatt marasztalták el Magyarországot

Megosztás

Az ügy 2011 óta húzódik, de hazánkban sem a rendőrség, sem az ügyészség nem talált ezekben a jogalap nélküli ellenőrzésekben kivetnivalót. Strasbourgban viszont igen, az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta ítéletét.

Megsértették a magyar hatóságok a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) roma származású ügyfelének magánélethez való jogát, amikor az önkormányzat jogalap nélküli ellenőrzést végzett gyöngyöspatai lakosok házaiban, állapította meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Gyöngyöspatán 2011-ben Juhász János Oszkár polgármester és munkatársai jogtalanul mentek be roma lakosok házaiba, látszólag méréseket végezni. Az egyik érintett férfi feljelentést tett az önkormányzat munkatársai ellen, amit a rendőrség elutasított, ezért a TASZ-tól kért segítséget. Mivel a rendőrség és az ügyészség nem foglalkozott érdemben az ismételt feljelentéssel sem, 2013 végén a TASZ az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A strasbourgi székhelyű bíróság 2022. május 19-én kimondta, hogy a magyar állam megsértette az érintett férfi magánélethez való jogát, a jogsérelemért négyezer euró kártérítést ítélt meg a bíróság.

„Ezek az esetek azért különösen veszélyesek mert a jogállam kereteit feszítik szét. Egy jogállamban az állami szervek csak azt tehetnék meg, amit a törvények számukra megengednek” – mondta a gyöngyöspatai férfit képviselő dr. Sánta Szabolcs Miklós, a TASZ ügyvédje. (via 444.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek