Szijjártó szerint az elmúlt 12 év a válság kora

Megosztás

Az elmúlt 12 esztendő nyugodtan nevezhető a válságok korának” – mondta expozéjában Szijjártó Péter, az új kormány külügyminiszter-jelöltje a parlament külügyi bizottsága előtt szerdán. A politikus persze nem arra gondolt, hogy a Fidesz kormányzása okozott volna válságokat Magyarországon, hanem hogy Európa és a világ éli a válságok korát, a gazdasági válságot bevándorlási válság, majd koronavírus-járvány és háború követte.

Szijjártó szerint az elmúlt évek válságait a magyar diplomácia sikeresen kezelte, ezekből a bonyodalmakból az ország többnyire megerősödve került ki.

A miniszter szerint az orosz-ukrán háború élessé tette a kelet és nyugat közötti konfliktust, ez pedig 5 dolgot jelent:

a fizikai biztonsági helyzet romlását, globális energiakrízist, élelmiszerválságot, a kereskedelmi útvonalat újratervezését, és a kényszert, hogy teljesen új globális beszállítói rendszert kell létrehoznunk.

Az első pont tekintetében Szijjártó szerint a legfontosabb, hogy Magyarország ki akar mondani a konfliktusból, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kormány ne ítélné el az orosz agressziót, ne segítene az ukránokon vagy ne fogadna be Ukrajnából érkező menekülteket.

A Telex részletes beszámolója itt olvasható!

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek