Alacsony adók, családtámogatás, árstop: ezeket ígéri most a kormány

Megosztás

Vizsgálja a kormány azt, mely területeken következhet be még ársokk, amely a fogyasztói árak maximálását teszi szükségessé a háztartások pénzügyi stabilitása érdekében. Ameddig szükséges, ezeket az intézkedéseket fenn kell tartani – mondta Nagy Márton az Országgyűlésben.

A Magyar Nemzet Bank alelnöki székéből a miniszterelnök gazdasági tanácsadójává avanzsált szakember az alakuló kormányban a gazdaságfejlesztési portfóliót kapta, szerdai bizottsági meghallgatásai előtt azonban ennek elemei helyett inkább az volt világos: Nagy Márton fontos szerepet kaphat a Fidesz-kormány gazdaságpolitikai irányvonalának kialakításában. Ez az érzés a meghallgatások után sem változott, annál is inkább, mivel területeinek, az előtte álló feladatoknak a felvázolásánál sokszor szinte szó szerint hallhattuk azokat a prioritásokat, amelyeket az elmúlt időszakban Orbán Viktor emlegetett felszólalásaiban – Nagy Márton a miniszterelnök felsorolásain túllépve keretbe foglalta, mit is akar a kormány: továbbra is kanyarban előzni – írja a HVG.

Így nyert értelmet az árstoppal kapcsolatos, a miniszterelnök beiktatási beszédében is említett kijelentés, miszerint a kormány – akármennyire nem tartja piacbarát eszköznek – egyelőre nem engedi el ezt a megoldást, amely Nagy szerint összességében 6 százalékponttal járul hozzá az infláció letöréséhez (ebből 1-1,5 százalék az élelmiszereknek és 2-2,5 százalék az üzemanyagoknak tudható be). Konkrétumot persze a miniszterjelölt sem említett, világossá tette azonban azt, hogy a nemrég bejelentett hosszabbításon túl akár új termékek is bekerülhetnek az érintett körbe. Szerinte ezzel ki lehet védeni azt, hogy a háború okozta hatalmas emelkedés hatásai a háztartásokat érjék, közben pedig a veszteséget „rá lehet hárítani azon cégekre, amelyek eközben extraprofitra tesznek szert”. Az üzemanyag drágulását a Mol gazdálkodja ki, az élelmiszert az élelmiszer-kiskerekedők, amelyek többségében külföldiek – sorolta a miniszterjelölt.

Az alacsony adók (itt a társasági és a személyi jövedelemadóra gondol) versenyelőnyt jelentenek, ezeket nem akarja feladni a kormány – emelte ki. Ennek megfelelően további adócsökkentést ígért, amely elsősorban a munkáltatói járulékok további visszafogását jelentheti szerinte, illetve a családtámogatások további bővítését (akár a lakáspolitikában) is fontosnak tartja.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek