Az MNB alelnöke szerint elkerülhetetlen itthon a két számjegyű infláció

Megosztás

Virág Barnabás szerint ezért fontos, hogy a bérnövekedésekből megtakarítás legyen, ne fogyasztás.

A kamatemelés folytatódik, az infláció 9-10 százalék között lehet az idén – mondta Virág Barnabás MNB-alelnök a Portfólió Hitelezés 2022 konferencián, amelyről a Napi.hu tudósított. A cégeket arra kéri a jegybank, hogy ne emeljenek árat csak azért, mert megtehetik, a béremelkedést pedig takarítsák meg az emberek, ne költsék el.

A magas inflációt a jegybankár szerint négy plusz egy lépéssel kell kezelni. Az első a szigorú monetáris politika, a második a fegyelmezett költségvetési politika, szükség van erős versenyre, kooperatív egyéni döntésekre, és mindezek mellett fenntartható növekedési reformokra is. Az egyéni döntéseket felül kell írniuk az infláció elleni küzdelemnek – mondta a szakember, aki szerint nem helyes, ha a bankoknál a betétek kamata nem követi a jegybanki alapkamatot, illetve hogy a cégek árat emelnek, mert most éppen megtehetik.

A globális élelmiszerárakra és energiaárakra a magyar monetáris politikának közvetlen hatása nincs, de az inflációs másodlagos hatásait kamatemeléssel próbálja majd kivédeni a jegybank. A hitelkamatok már emelkednek, emiatt kevesebb a hitel, és a betétkamatok is nőni kezdtek. A kamatemelés folytatódni fog, a lépésköz kérdéses persze.

Fontos a piaci verseny erősítése, az ár-bér spirál, és a profit-ár spirál megfékezése. A bérnövekedés esetében fontos, hogy megtakarítás legyen belőle, és ne fogyasztás. Problémát jelent, hogy a lakossági megtakarítások negyede semmiféle infláció elleni védelmet nem élvez, lekötetlen betétben vagy készpénzben van, ezért az idén a tíz százalékát el fogja veszíteni az értékének – tette hozzá Virág Barnabás.

Forrás és további részletek: Napi.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Related posts